VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Falkenberg Strandbad
Indendørspool med sofaer med turkise puder og grønne planter

Spahoteller og badeanstalter

Spa og damp, boblebade og skønne behandlinger. Måske en tur i det iskolde hav fra en udendørs badeanstalt og så en tur i sauna. Sydsverige har en lang og stolt tradition for kurbade, spa og wellness.

Hvis du elsker spa-ophold, varme bade, massage og måske endda en tur i iskoldt havvand, så er Sydsverige den perfekte destination for dig. Her har man nemlig lange traditioner for wellness, helse og kurophold, hvor folk i mere end et århundrede er strømmet til for at nyde vandets beroligende indvirkning på kroppen.

Disse traditioner lever endnu, og derfor finder du her i Sydsverige nogle af Sveriges allerbedste rammer for spa, afslapning og badeture direkte i hav og søer – uanset om det skal være luksuriøst, elegant eller romantisk på den helt klassiske måde.

1 / 3

De bedste spahoteller i Sydsverige

Halland

Når det kommer til wellness og spaoplevelser, så er Halland ikke til at komme uden om. Langs den lange smukke kystlinje finder du nemlig et godt udvalg af spahoteller, der hver med sin charme byder indenfor til afslapning, spa og god mad.

Besøg fx Varberg, hvor både Varberg Kusthotell kun 52 skridt fra havet og Varbergs Stadshotell & Asia Spa på det centrale torv er fremragende spahoteller. På Varberg Kusthotell ligger fx Sveriges eneste Thalasso-spa, mens Asia Spa giver dig muligheden for at komme helt ned i gear med meditation og velværebehandlinger – inspireret af de bedste asiatiske traditioner.

1 / 3

Længere nede ad kysten ligger Falkenberg Strandbad, som siden 1937 har budt gæster indenfor. Her kan du opleve stedets nye spa-koncept i The Retreat Club, ligesom hotellets restauranter byder på førsteklasses gastronomi.

Vest for Halmstad omgivet af strand og golfbane finder du spaen på Hotell Tylösand. Her er rammerne vidunderligt afslappede, og her er det helt ok at grine og more sig, mens man nyder freden og panoramaudsigten over klitterne.

Vil du lidt væk fra havet og måske nyde et glas ultralokal vin imens, så er Sinnenas SpaÄstad Vingård også værd at besøge. Her er du tæt på skoven og kan nyde duftene fra naturen, mens du slapper af. Og vil du helt tæt på ferskvandslivet i søerne, så prøv undervandssaunaen, hvor der er udsigt til regnbueørreder og søgræs, mens en brændeopvarmet ovn leverer varmen.

Ystad saltsjöbad
Kvinde og mand sidder langs kanten i en indendørspool med store stole i baggrunden

Skåne

Ligesom i Halland har også Skåne med sin lange kystlinje gode traditioner for wellness og dejlige spaoplevelser. Her finder du således flere fremragende spahoteller.

På Skånes sydkyst ud til Østersøen ligger fx Ystad Saltsjöbad, der i mere end et århundrede har været et perfekt mødested for rekreation, fornøjelse og arbejde.

I den nordlige del af Skåne, i Båstad ved Kattegat, er Hotell Skansen med sin relativt nybyggede rooftop-spa også et godt sted at besøge. Hotellet, der også er kendt for sin årlige tennisturnering, byder nemlig på fremragende spa-faciliteter, hvor det kolde gys fra havet går hånd i hånd med luksuriøse rammer og en bred vifte af moderne spabehandlinger.

Og vil du hellere lidt væk fra havet og i stedet nyde udsigt over landskab og marker, så er The Lodge Resort sydøst for Lund stedet at tage hen. Her finder du et elegant spahotel, bygget i New England-stil, og som i 2020 var en af vinderne ved World Luxury Spa Awards.

1 / 3

Småland

Småland rummer med sin dramatiske skærgårdskyst og tusindvis af søer også gode wellnessoplevelser. Her kan du slappe med udsigt til hav og klippeskær eller trække dig tilbage fra kysten og nyde roen inde i landet.

Langs østkysten er to elegante spahoteller særligt værd at sætte kursen efter. I skærgården ved Västervik kan du fx tjekke ind på det eksklusive Gränsö Slott. Her får du både varmende og iskolde oplevelser – blandt andet med en flydende spa-pavilion, hvorfra du kan bade og nyde vandet omkring dig. Og længere sydpå byder Stufvenäs Gästgiveri på elegant herregårdsmiljø og mange forskellige spaoplevelser lige ud til Kalmarsund.

Området mellem Kalmar og Växjö er kendt for sin glaskunst, og netop glaskunsten danner også rammen for det helt unikke Kosta Boda Art Hotel. Hotellet er designet af Kosta Bodas verdensberømte glaskunstnere, og det sætter sit præg på de vidunderlige spa-faciliteter, hvor velvære og kunstoplevelser smelter sammen til en helhed.

Længere nordpå ved hovedvejen syd for Jönköping kan du få spa-oplevelser og herregårdsrammer tilsat søudsigt. Her ligger Hooks Herrgård, der med sit arkitekttegnede spa-område med blandt andet saunaer, oplevelsesbrusere, kolde og varme pools samt wellness-behandlinger giver afslappende velvære tæt på naturen.

Og i Tranås ligger Badhotellet ud til en bugtende flod, som i fordums tider var stedet, hvor de fine folk drog hen for at slappe af. Denne særlige atmosfære har man bibeholdt, samtidig med at man i dag tilbyder moderne spafaciliteter og -behandlinger i de historiske rammer.

Kallbadhuset i Karlshamn
Bygning på pæle over vandet med stige ned i vandet set oppefra en skæv vinkel

Badeanstalter og kolde gys

Selvom spahoteller, opvarmede pools og boblebade giver vidunderlige oplevelser, er det også svært at komme udenom gyset ved kroppens møde med det iskolde vand. Og i Sydsverige har man da også en lang tradition for vinterbadning og elegante udendørs badeanstalter.

Langs hele Sydsveriges kyst finder du derfor badeanstalter, som er et besøg værd – både fordi du kan opleve det kolde gys, og fordi mange af dem er skønne, arkitektoniske perler.

Det gælder fx Karlshamns Kallbadhus i Blekinge, der er et moderne arkitektonisk mesterværk tegnet af White Arkitekter og åbnet i 2015. Herfra kan du bade i Østersøen året rundt og samtidig nyde elegante, rene linjer og geometriske figurer.

I den helt anden ende – rent arkitektonisk – finder du badeanstalter som Ribersborgs Kallbadhus i Malmø og Varbergs Kallbadhus. De er begge bygget i en elegant, romantisk stil og lader tankerne vandre tilbage til fordums tider.

Og skal du opleve forskellige badeanstalter uden at køre for langt mellem dem, så er det oplagt at besøge Helsingborg i Skåne. Her finder du hele tre forskellige badeanstalter, som hver har sit særpræg – fx Kallis, der er det ældste, eller Pålsjöbaden, som er bygget på pæle ude i vandet.

Flere aktiviteter i Sydsverige