VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Forssa Kvarnagård
Bord hvor der er dækket op med boller og kager

Caféer og bagerier i Sydsverige

At ”fika”, altså at holde en pause med kaffe og lidt godt til ganen, er en helt central del af den svenske kultur. Her finder du nogle helt fantastiske steder, hvor du kan ”fika” på allerbedste vis.

Friskbrygget kaffe – skænket fra en traditionel kaffekande. Eller på helt moderne vis fra en glaskande og brygget fra de hippeste, bæredygtige kaffebønner. Serveret med kage eller en god svensk 'kanelbulle' til.

‘Fika’ – det ærkesvenske begreb, som handler om at sætte sig ned med kaffe og lidt mundgodt og holde en velfortjent lille pause – er ikke til at komme udenom, når du besøger Sydsverige. En god vandretur, cykling eller endda et museumsbesøg er kun komplet, når der er fika involveret. Så kan I sænke skuldrene, slappe af og lade hyggen tage over, mens I nyder selskab, kaffe og det tilhørende bagværk – inden I skal videre til nye, spændende oplevelser.

1 / 4

Hvor traditionerne har det allerbedst

Skal rammerne være hyggelige og romantiske – og skal det tilmed smage lidt af de gode, gamle dage? Ja, så finder du i Sydsverige en perlerække af hyggelige, traditionelle caféer og konditorier, hvor du kan fika, som man har gjort det i årtier – eller måske endda i århundreder.

Skånes ældste kaffebar, Kaffestugan Alunbruket, ligger fx i fredelige, landlige omgivelser uden for landsbyen Brösarp. Siden 1930 har den samme familie drevet stedet, som nu i fjerde generation serverer sæsonaktuelle kager som fx hyldeblomst-valnøddekage, amaretto-chokolade-trøffelkage og is på pistache og skovjordær.

Næsten lige så gammel er Flickorna Lundgren på Skäret ved Kullen, hvor udsigten ikke kan blive meget bedre. Siden 1938 har folk valfartet hertil for at nyde både udsigten over havet fra den vidunderlige have og det lækre bagværk, serveret fra det hyggelige stråtækte hus. Stedet er stadig drevet af samme familie som de søstre, der grundlagde caféen – og traditionerne holdes i hævd, når kaffen serveres i klassiske kobberkander.

Rudenstams
Frugtplantage i et bølgende landskab med en stor sø i baggrunden

Du kan også tage en tur til Äppledalen og skråningerne ned mod Vättern-søen mellem Gränna og Huskvarna. Her finder du Rudenstams frugtplantage og den tilhørende gårdcafé, der i guidebogen White Guide er kåret som en café af meget høj klasse. Her kan du sammen med kaffen nyde gårdens hjemmelavede most samt kager, lavet af lokale råvarer, der passer til årstiden. Og mon ikke, du så er heldig, at gårdens dejlige frugt også er at finde i det lækre bagværk?

Og endelig, hvis du vil føle, at du er hjemme hos din sydsvenske mormor - så tag forbi Systrarna Lindqvists Café i Karlskrona. Det er et charmerende lille øko-bageri, hvor traditionerne er stolte, og kaffestellet lige så hyggelig som i Mormors stue.

Solhaga Stenugnsbageri
Collage på to billeder med en rød husfacade til venstre og forskellige slags kager til højre

Hvor traditionerne møder det moderne

Selvom gamle traditioner er vidunderlige, så er moderne iéeer heller aldrig af vejen. Således kan du også i Sydsverige opleve skønne møder mellem nyt og gammelt fx hvor stenovne og hippe melsorter spiller sammen med gamle bagerdyder.

Et sådant sted er Borgmästargården i Falkenberg i Halland, der tilmed er udnævnt som ‘mesterklasse’ i White Guide. Stedet er opkaldt efter Borgmester Lundberg, som i 1800-tallet boede i samme villa. Her i de historiske rammer tilbyder indehaverne Tilda, Ann-Sofie og Sara et skønt mix af boller og flotte kager, serveret moderne og indbydende. Menukortet er aldrig fast, for her går man op i at følge sæsonen og mindske madspild.

Når du er i nærheden af Falkenberg, så bør du også tage et smut forbi Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge. Her er chokoladecroissanten selvfølgelig lavet med rigtigt smør, melet stammer fra lokale bønder og kaffen er ristet på det lokale risteri. Kommer du forbi om sommeren, så nyd de gode sager udendørs i den frodige have.

1 / 3

Brunnsparken i Ronneby er ikke alene værd at besøge, fordi den er omgivet af smukke, gamle trævillaer. Parken rummer nemlig også Café Mandeltårtan, opkaldt efter kongen, der boede i huset for flere hundrede år siden og fik serveret en dejlig mandeltærte – en tærte, der selvfølgelig stadig er på menuen. Men selvom tærten er historisk, er der også masser af moderne ideer her. Nyd fx lækre sandwiches af hjemmebagt madbrød og kom forbi til pizzaaftener under æbletræerne.

Skal du have det bedste af det bedste? Hvorfor så ikke besøge en ægte verdensmester? I 2017 blev Anders Oskarsson fra Nilssons Konditori & Café i Oskarshamn på Smålands østkyst kåret til intet mindre end verdens bedste konditor af den internationale sammenslutning af bagere og konditorer. Og kagerne er da også i verdensklasse her, hvor klassiske traditioner går hånd i hånd med kreativitet og de seneste trends inden for konditorfaget. Konditoriet blev også i 2018 kåret til Årets Konditori af White Guide.

Svenske traditioner er vidunderlige, men nogle gange er det vidunderligt med inspiration fra verden langt væk. Og heldigvis finder du også sådanne steder i Sydsverige, fx hos Café St. Clair i Alvesta i Småland, hvor det er oplagt at supplere kaffen med japansk te. For her møder Sverige Japan i et herligt mix, hvor mad, kager og inspiration fra begge lande smelter sammen – og hvor kombinationerne er overraskende, legesyge og alligevel velsmagende.

Love coffee
Mand med skæg hælder mælk op i en kande på café med grønne lamper mens to kvinder sidder i baggrunden

Hvor kaffen får ekstra megen kærlighed

Kaffe spiller en stor rolle, når man skal 'tage en fika' – og nogle steder er det i ekstra høj grad kaffen, det handler om. Således finder du også i Sydsverige skønne kaffebarer, hvor kaffebønnerne er særligt udvalgt fra de bedste små producenter, og hvor man kan tale i timevis om brygmetoder og præcise temperaturer – selvfølgelig stadig med dejligt bagværk serveret til.

Det kan du fx opleve i Lund, hvor Love Coffee har hele to kaffebarer. Her kan du nyde perfekt brygget kaffe og få inspiration og tips til, hvordan du selv laver den bedste kaffe på det brygudstyr, som Love Coffee også sælger.

Det samme gælder hos Lilla Kafferosteriet i Malmø, der i 2006 åbnede som Sveriges første mikroristeri for specialkaffe. I caféen i Claes Mortensens hus midt i byen kan du selv smage den forrygende kaffe. Og skal der sødt til, så er der et godt udvalg i montren, bagt på lokale bagerier tæt ved.

Flere aktiviteter i Sydsverige