VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Varbergs fästning
Ældre bygninger på en høj med en stenmur og en gangsti nedenfor ved havet

Historiske seværdigheder

Krig, fred og unioner med Danmark har sat sine historiske spor i Sydsverige. Kom tæt på den dansk-svenske historie og besøg slotte, borge og en særlig dansker-by. I Sydsverige er Danmark ikke kun tæt på rent geografisk. Danmark og Sverige har nemlig også en lang fælles historie, hvor områder på skift har været regeret af de to lande – og i en tid endda i fælles union.


Kalmar slott
Kvinde i festtøj fra middelalderen med to personer i baggrunden udklædte

En dramatisk historie – kort fortalt

De historiske bånd mellem Sydsverige og Danmark går mange hundrede år tilbage – blandt andet til Kalmarunionen, hvor de to lande sammen med Norge i mere end et århundrede fra 1397 blev regeret af én fælles konge.

Kalmarunionen brød dog sammen, da Sverige forlod den i 1523, og de følgende århundreder udkæmpede de to lande en række krige. Det var krige, der blandt andet medførte, at Danmark i 1658 måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge, der siden har været en del af Sverige.

Siden den sidste dansk-svenske krigsførelse i 1814 har der hersket et anderledes fredeligt og venskabeligt forhold mellem vores to lande. I dag betragter vi hinanden som broderlande – hvilket Øresundsbroen, der blev indviet i år 2000, blandt andet står som et symbol på.

1 / 5

Borge og fæstningsværker

På begge sider af den gamle grænse står fæstningsværker og borge som tegn i landskabet – både på fortidens krige og på de mere fredelige tider.

Et sted, du ikke kan komme uden om, er Kalmar Slott, som tilbage i 1200-tallet var den mest moderne fæstning i Sverige. Slottet har en rig historie, og det var fx her, at Kalmarunionen blev indgået, ligesom slottet også var et vigtigt forsvarsværk under krigene mod Danmark. Slottet er i dag et populært besøgsmål med både faste og skiftende udstillinger, som blandt andet beretter om slottets historie og andre emner. Dertil kommer guidede ture og spændende aktiviteter rettet mod børnene.

Et andet storslået forsvarsværk er Varbergs Fæstning i Halland. Her ved Kattegatkysten tårner fæstningen sig op med en dramatisk silhuet og vidner om sin lange historie. I århundredernes løb har fæstningen både været i svensk og dansk varetægt, og besøgende kan her komme tæt på den dansk-svenske historie. Og når du er på besøg, så husk at se Bockstensmannen. Det er et moselig fra middelalderen, som er omgærdet af mange mysterier – var han fx dansk eller svensk?

Borgholms slott
Aftensol kaster sine stråler ind på en meget gammel slotsruin med havet i baggrunden

Ikke alle fæstningsværker står i dag, som dengang de blev bygget. Men selvom Borgholms Slott og Kronobergs Slottsruin henligger som ruiner, er de ikke desto mindre begge storslåede bygningsværker. Således er Borgholms Slott på Öland kendt som en af de smukkeste borgruiner i Skandinavien, hvor størrelsen er overvældende og oplevelserne står i kø med blandt andet udstillinger, events og børneaktiviter. Og Kronobergs Slottsruin nord for Växjö ligger på en lille ø i Helgasjön, hvor de tykke mure fortæller om en tid, hvor forsvar og magt var i højsædet her.

Mindre, men stadig imponerende, er Glimmingehus i det østlige Skåne. Det er en af skandinaviens bedst bevarede middelalderborg og vidner om, at man også langt fra den daværende grænse var afhængig af at være godt beskyttet. Her er der tykke mure, voldgrave og særlige huller til at hælde tjære ned over fjenderne.

1 / 2

Danskerbyen Kristianopel og Christian IV

På Blekinges østkyst ligger en særlig lille by, der om nogen fortæller historien om den tidligere dansk-svenske grænse. Kristianopel er kendt som danskerbyen, fordi den blev grundlagt af Christian IV og var en af de vigtigste forposter ved den daværende grænse. Byens kilometer lange ringmur er stadig et vidnesbyrd om byens daværende strategiske betydning, ligesom kirken fortæller om fortidens storhed.

Byen er dog ikke kun værd at besøge for sin dramatiske historie. Den er i sig selv en postkort-smuk landsby med små gader, træhuse og stokroser. Og vil du opleve både de smukke gader og samtidig blive klogere på historien om byen og værnet mod Sverige, så tag i løbet af sommeren på guidede ture rundt i byen.

Det er dog ikke kun Kristianopel, som den danske konge Christian IV er kendt for at stå bag. Selv i Sverige har han været så aktiv en bygherre, at han har lagt navn til en byggestil. Et eksempel på denne stil finder du fx på Halmstad Slott, der blev færdigbygget i 1619, så kongen havde et anstændigt sted at overnatte i byen. Slottet fungerer i dag som kontor for lensmanden, men af og til forvandles slotsgården til scene for teater, musik og markeder.

1 / 3

Elegante slotte med tråde til Danmark

Mange af Sveriges smukkeste og mest overdådige slotte ligger i Sydsverige – og det er ikke kun Christian IV, der står bag dem. Den danske adel var generelt rigere end den svenske, og derfor kunne man i Skåne, Halland og Blekinge bygge mere spektakulære godser, slotte og herregårde end i det dengang fattigere Sverige. Derfor finder du her et stort udvalg af slotte – hvert med sit særlige perspektiv på historien.

Et sådant særligt perspektiv får du blandt andet på et af Sveriges bedst bevarede og mest elegante renæssanceslotte. Skarhult nordøst for Lund i Skåne viser nemlig slottets historie fortalt fra kvindernes side. Udstillingerne fortæller om nogle af de kvinder, der har boet på slottet, og hvert år byder slottet på nye særudstillinger, der alle har en kreativ vinkel på køn og kønsroller gennem historien.

Et andet slot, som spillede en central rolle i 1600-tallets krige, er Hovdala Slott i det nordøstlige Skåne. Her kan du komme med tilbage til i tiden og i løbet af sommeren opleve ridderturneringer og middelaldermarkeder. Du kan også gå en tur i slotsparken og det omgivende landskab, som er et populært område for vandreture.

Skal det hele være mere hårrejsende, så er Bäckaskog Slott øst for Kristianstad et gysende oplagt sted at tage hen. På slottet, der oprindeligt er et kloster fra 1100-tallet og siden sommerresidens for den svenske konge Karl XV, siges der nemlig at husere flere spøgelser. Dem kan du lære mere om ved at tage med på en særlig spøgelsestur rundt på slottet.

Er du sulten og interesseret i både historie og et unikt økologisk kredsløb, så er det Wapnö Slott, du skal besøge. Slottet nord for Halmstad har spor helt tilbage til 1300-tallet og har både været i dansk og norsk besiddelse, inden det blev svensk. Slottet i sin nuværende form stod klart i 1754 og fungerer i dag som landbrug, mejeri, gårdbutik, hotel og restaurant.

1 / 3

Andre historiske seværdigheder

Selvom forholdet mellem Danmark og Sverige fylder meget i Sydsverige, så er det ikke kun dette, der har præget historien. Du finder også en lang række andre historiske seværdigheder, blandt andet:

  • Solliden Slott, Öland: Gennem flere generationer – siden 1906 – har Solliden Slott på Öland været sommerresidens for den svenske kongefamilie. Slotsparken er åben for besøgende i sommerhalvåret, og slottet byder på udstillinger, guidede ture, events og aktiviteter rettet mod børnene.
  • Linnés Råshult, Småland: Denne lille gård er fødested for Carl von Linné
, kendt som blomsterkongen. Han var en af 1700-tallets mest berømte personer, idet det var ham, som inddelte planter, mineraler og dyr i forskellige familier og gav dem latinske navne. Gården byder på dramatiserede rundvisninger og en hyggelig vegetarisk café.
  • Træbyen Eksjö, Småland: Eksjö er en af de bedst bevarede træbyer i Europa, og byder på en hyggeligt historisk centrum, – blandt andet med unikke gårde og mere end 50 træhuse mærket som kulturmindesmærker.
  • Åsens by, Småland: Vil du opleve, hvordan Småland tog sig ud for 100 år siden – dengang Emil fra Lønneberg var dreng – så er Åsens By et besøg værd. Landsbyen er Sveriges ældste kulturreservat og byder på masser af oplevelser i gamle gårde, køkkenhaver og de skønne enge mellem husene. Vær også med til at klappe og fodre dyrene og nyd lokalt producerede råvarer i caféen.