VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Wallåkra Stenkärlsfabrik
Kvinde sidder ved en drejebænk ved et vindue og arbejder

Kunsthåndværk med traditioner og moderne vinkler

Der er glas, keramik og meget andet, når de sydsvenske kunsthåndværkere folder sig ud. På arbejdsbænke, drejeskiver og i gamle smedjer skaber de enestående produkter – både med historier om gammelt håndværk og med et moderne touch.

Elsker du håndværk med både traditioner og moderne idéer, så byder Sydsverige på mange steder at besøge. Her finder du et enestående udvalg af kunsthåndværkere, der gerne byder indenfor og viser, hvordan netop de fortolker deres håndværkstraditioner.

Og der er mange slags håndværk at blive klogere på. Her finder du fx glas, keramik, papir og smedekunst – og flere steder mødes flere slags håndværk under samme tag.

1 / 3

Lidt af det hele

Nogle elsker glas, nogle keramik og andre metal. Men vil du opleve lidt af det hele, så finder du også flere gode steder, hvor mange genrer er samlet på ét sted.

  • Lilla Skåne, Skåne: Vil du blive klog på skånsk kunsthåndværk, så er denne butik midt i Malmø med produkter fra en hel række kunsthåndværkere et godt sted at starte.
  • KAOS, Skåne: En gammel skole i Södra Mellby i det østlige Skåne er forvandlet til et sandt kunstmekka, hvor en række lokale kunsthåndværkere er gået sammen i et kooperativ. Oplev udstillinger og én samlet butik med bl.a. tekstil, glas, metal, keramik, beton og endda papir.
  • Clart Studio, Halland: De tre kunstnere Frida Eklund, Jennie Blomkvist og Lisa Burénius er gået sammen om et fælles udstillingssted med tilhørende butik. Oplev et moderne udtryk med blandt andet keramik, tegning og maleri.
  • Kulturgatan, Småland: I Bodafors i Småland kan du i historiske omgivelser opleve en hel gade dedikeret til kunsthåndværk. Køb en bolle hos bageren og gå en tur i gaden, hvor du fx kan besøge møbeludstillingen og designbutikken og se, hvordan håndværket fungerer i det velbevarede marmorværksted fra 1926.

1 / 4

Glas

Sydsverige har lange traditioner for glaskunst – blandt andet i Småland, hvor et helt område er dedikeret til glas og design. Men udover det berømte Glasriket mellem Kalmar og Växjö finder du også andre skønner steder, hvor det skrøbelige glas spiller en hovedrolle.

Oplev fx glasdesign i unikke rammer i Glastornet i Nättraby i Blekinge. Her har glaskunstneren Malin Mena indrettet sit værksted og butik i et gammelt vandtårn, hvor du både møder moderne former og selv kan lære noget ved at deltage i kurser.

Vil du opleve, hvordan glas også kan genbruges, så besøg blandt andet Persson & Persson i det Smålandske Glasriket og Glashyttans Orangerie i Skåne. Begge steder bliver eksisterende glas bearbejdet og omformet til nye spændende former og produkter – og hos Persson & Persson endda med gamle danske mælkeflasker..

Mölle krukmakeri
Kvinde sidder i et keramikværksted og drejer

Keramik

Det svenske ler er perfekt til at lave keramik af høj klasse med både personlighed og sydsvensk særpræg. Derfor finder du i Sydsverige også en lang række dygtige keramikere, der på hver sin måde fortolker traditionerne.

Et godt udflugtsmål – også for en smuttur fra Danmark – er fx Mölle Krukmakeri tæt ved Kullen i Skåne. Her har pottemageriet siden slutningen af 1800-tallet vist gæsterne, hvordan det ældgamle krukkehåndværk fungerer. Her kan du også selv prøve kræfter med keramik, hvis du da ikke bare vil slappe af i caféen, deltage i musikevents eller endda nyde en napolitansk pizza, som også bliver serveret her.

Et andet keramik-udflugtsmål tæt ved Danmark er Wallåkra Stenkärlsfabrik mellem Landskrona og Helsingborg i Skåne. Her laver fabrikken traditionelt stentøj fra ler, gravet op på fabrikkens egen grund. Således kan du her opleve hele processen med at fremstille stentøj – helt fra leret bliver gravet op, over formgivningen, til det bliver brændt hårdt i ovnen.

I Halland, lige syd for Varberg, finder du et tredje keramisk udflugtsmål. På Johnssons gård i en gammel tyrestald, arbejder keramikeren Ulrika Weijmer i sin kombinerede butik og værksted. Og er du sulten efter andre oplevelser, så byder gården også på det. Besøg fx også gårdens bryggeri, et kunstatelier, en bager samt en blomster– og indretningsbutik.

1 / 3

Jern, metal og gammel industri

I den svenske undergrund findes der ikke kun klipper og ler. Her findes også jern, og det spiller også en rolle i både den sydsvenske industri og i det lokale kunsthåndværk – blandt andet i Blekinge, hvor der venter tre metal-orienterede oplevelser.

Vil du se den sydsvenske industri med historiske briller og samtidig blive klogere på kunsten at smede, så er Ebbamåla Bruk et besøg værd. Det er et af Sveriges bedste bevarede industrimuseer, hvor man kan se, hvordan smeden arbejder – og til særlige Iron Nights kan du opleve, hvordan man traditionelt har støbt med jern.

En anden industriel oplevelse er Karlskrona Lampfabrik, der har fremstillet lamper på samme måde og med samme maskiner siden 1884. Fabrikken er drevet af femte generation i familien og fungerer i dag som fabrik med mulighed for at booke en guidet tur.

Selvom det meste jern findes under jorden, så kommer noget jern også fra det ydre rum. Det gør det fx hos Meteorit Smide nær Mörrum, hvor jernet i smedjen stammer fra en meteorit, der faldt ned i Nordsverige for ca. 500.000 år siden. Her forvandler smeden Magnus Jönsson jernet fra meteoritten til lækre knive, der både er skarpe og har et fantastisk finish.

Hammar Posse
Sort dukkelignende hoved i holdes med en kraftig tang over flammer

Oplev også

  • Papir hos Lessebo Handpappersbruk i Småland: I 300 år har man her i det sydlige Småland lavet papir i hånden, ofte med vandmærke. Det er et håndværk, som kun få kan udføre, men som du kan blive klogere på her. Kom på guidede ture i produktionen og køb papir og konvolutter med hjem. 
  • Dukker hos Hammar Posse i Halland: I skoven i det østlige Halland har kunstneren Lisa Hammar Posse indrettet sit specielle sted med et unikt kunstnerisk særpræg. Her laver hun helt særlige dukker, der har vundet anerkendelse både i Sverige og internationalt. Deltag også i workshops og overnat evt. i det nærliggende bed and breakfast.