VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Bruno Mathsson
Beige Bruno Mathsson-stol med fodstøtte ved en åben dør mod haven og en kvinde til højre

Møbel- og glasdesign i verdensklasse

Enkelthed, funktionalitet og minimalisme er nøgleordene for skandinavisk design – også i Sydsverige, hvor du finder møbel– og glasdesign i absolut verdensklasse.

Når håndværk, stramme linjer og kvalitetsmaterialer går hånd i hånd, har du opskriften på en ægte verdenssucces. Og det er netop, hvad du finder på den sydsvenske designscene, hvor både møbel– og glasdesign er af så høj kvalitet, at det er kendt og elsket langt ud over Sveriges grænser.

Og det er let med selvsyn at opleve den sydsvenske designscene fra første parket. Du kan komme indenfor i møbelhuse og glasværker og opleve både de færdige produkter og få indblik i filosofien bag det hele.

1 / 4

I området omkring Värnamo og Lammhult i Småland er en række møbelvirksomheder gået sammen om at skabe Möbelriket. Her løfter de i fælles flok for at forvalte og formidle den unikke kulturhistorie, der ligger bag områdets traditioner for møbeldesign, hvor træ fra de smålandske skove spiller en hovedrolle.

Således venter der her en perlerække af møbeloplevelser – i form af butikker og udstillinger – der sætter fokus på områdets rige designtradition. Besøg fx butikkerne Svenssons og Norrgavel i i Lammhult, der på hver sin vis giver ideer og inspiration til din indretning.

Og vil du blive klogere på møbel– og designhistorien, så kig forbi Bruno Mathsson Center i Värnamo. Bruno Mathsson var kendt som en af områdets mest lysende designbegavelser, og i hans tidligere hjem kan du se en udstilling med hans designs gennem tiderne.

Et andet sted at blive klogere på design-tendenserne er hos Vandalorum, der er et museum for samtidskunst og -design, ligeledes i Värnamo. Muséet ligger i øvrigt kun et stenkast fra hovedvej E4 og er derfor et oplagt stop på vejen, selv hvis I er på vej et andet sted hen.

IKEA Museum
Udstillingslokale med træmøbler af moduler i træ i forskellige farver

IKEA Museum – hvor møbeldesign blev folkelig

Det er umuligt at tale om svensk møbeldesign, uden at tale om IKEA, møbelgiganten der udbredte svensk design til hele verden. Det var nemlig i høj grad stifteren Ingvar Kamprads vision at gøre møbeldesign af høj kvalitet tilgængelig for menigmand – og ikke kun noget, der var forbeholdt en rig elite.

Og vil du se, hvordan dette møbeleventyr startede, så kan du på IKEA Museum i Älmhult i Småland dykke ned i møbelproducentens fantastiske historie. Det kan du i selvsamme bygning, hvor Ingvar Kamprad åbnede sit første varehus i 1958.

1 / 3

Glasriket – smålandsk glasparadis

I skovene mellem Växjö og Kalmar finder du intet mindre end et paradis for elskere af glasdesign. Intet sted i verden finder du så mange glasværksteder og -designstudier samlet på et sted. Faktisk ligger her hele 13 forskellige glasvirksomheder, som tilsammen udgør Glasriket.

Her kan du således gå på opdagelse i glasdesignets fascinerende og skrøbelige verden og besøge fabrikker, designstudier, kunstnere og sågar et hotel, hvor glas spiller en hovedrolle.

Glashotellet Kosta Boda Art Hotel er en del af Destination Kosta, som også omfatter Kosta Glasbruk, der er områdets ældste glasværk, og som blev indviet i 1742. Her kan du – udover at bo på det unikke hotel med bl.a. en glasbar og glaskunst i poolen – opleve udstillinger på Kosta Boda Art Gallery og fx prøve at blæse dit eget glas hos Kosta Glascenter. Du kan også købe glas til fornuftige priser i de to outlets Kosta Boda og Orrefors.

Et andet oplagt udflugtsmål er byen Boda, hvor du kan besøge The Glass Factory. Det er et interaktivt glasmuseum, hvor traditioner møder innovation. Her finder du et kreativt mødested for designere, kunstnere og besøgende. Gå fx på opdagelse i en af Sveriges største samlinger af glaskunst med ca. 50.000 genstande, der viser traditionen helt fra 1700-tallet og frem til i dag.

1 / 4

Møbler med træ og sort klippe i Skåne

Det østlige Skåne er et hotspot, hvad eksklusivt møbeldesign angår. Her finder du således elegant design med et let og lyst udtryk, der både er enkelt og alligevel varmt.

Besøg blandt andet Blå Station i Åhus på Skånes østkyst. Her har det familieejede møbelbrand til huse, som dyrker en legende og nysgerrig tilgang til sit design, der blandt andet er præget af birketræ og rustfrit stål.

Og når du er i Åhus, så bør du også besøge Ateljé Lyktan, der designer innovative lamper og belysningsløsninger til både indendørs og udendørs brug. Virksomheden gør en dyd ud af at anvende den nyeste teknologi og at være så energieffektiv som muligt.

Længere sydpå bruger møbelvirksomheden Gärnäs - opkaldt efter byen med samme navn – lokalt aske-, ege- og birketræ til sine møbler. Her specialiserer den 125 år gamle virksomhed sig i at fremstille blandt andet stole, taburetter, lamper og sofaer af høj kvalitet.

Det er dog ikke kun de skånske træer, der bliver til møbler i Skåne. Det gør undergrunden også. Således udgør den sorte klippeart diabas grundstenen i designet hos Kullaro i Lönsboda i det nordøstlige hjørne af Skåne. Det er en særlig sjælden og eksklusiv vulkansk bjergart, der bliver brudt her i grænseområdet mellem Skåne, Blekinge og Småland. Og hos Kullaro bliver det brugt til både møbler, smykker og kunst, som alle får sin særlige karakter, når diabas møder sortgyldne nuancer.

1 / 3

Overnat i en verden af design

Kan du ikke få nok af sydsvensk design, hvorfor så ikke overnatte omgivet af det?

  • Wanås Restaurant Hotell, Skåne: Nord for Kristianstad ligger Wanås, et gammelt slot, der trods de historiske rammer er fyldt med moderne design. Således er stolene i hotellet og i den roste restaurant beklædt med læder fra egne køer, ligesom slottet har en kunstpark med masser af oplevelser.
  • IKEA Hotell, Småland: Vil du bo som i et IKEA-katalog, så er der oplagt at booke en eller flere nætter på verdens eneste IKEA-hotel. Her kan du bo alene eller med hele familien til fornuftige priser og samtidig opleve møgelgigantens verden fra første parket.
  • Duxiana, Skåne: Den anerkendte møbelvirksomhed DUX har i Malmø haft designpenslen ekstra meget fremme og indrettet deres eget hotel. Her kan du slappe af i eksklusive møbler og opleve en lækkert designet verden med plads til ro og fordybelse – og selvfølgelig sove i DUX’ ekstra komfortable senge.
  • Scandic Värnamo, Småland: Scandic Värnamo er et ægte designhotel, som blander detaljer fra 1950’erne med møbler og indretning fra møbeltrioen Mathsson, Källemo och Jonas Ihreborn. Her kan du bo i elegante rammer i et hotel, der i øvrigt er tegnet af den danske arkitekt Bent Jørgen Jørgensen.