VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Åsnens nationalpark

Nationalparker i Sydsverige

Vil du opleve den sydsvenske natur helt på dens egne præmisser, så besøg en af Sydsveriges syv nationalparker. Hver af parkerne har sit unikke særpræg, og i alle syv parker venter store naturoplevelser.

En nationalpark er den højeste udmærkelse, et naturområde kan have i Sverige. Dermed er de særligt beskyttede områder, hvor du kan komme tæt på naturen, helt på dens egne præmisser.

I alle nationalparkerne er der gratis adgang. På den måde kan alle komme helt tæt på naturen og opleve parkernes særpræg året rundt.

Husk dog, at der gælder særlige regler for ophold og færdsel i nationalparkerne. Det betyder blandt andet, at du som udgangspunkt kun må overnatte på særligt indrettede lejrpladser, og at du ikke må samle brænde i naturen. I nogle parker er der også begrænsninger på, hvor du må færdes.

Hver nationalpark har sine egne regler, så sørg for at sætte dig godt ind i reglerne i den park, du er på vej til at besøge.

Söderåsens nationalpark
To personer går op ad en stejl bakke i en grøn skov

Söderåsens nationalpark

Selvom Söderåsen ligger under 40 kilometer fra Danmark, finder du her et landskab, der er helt anderledes end det, vi kender til på vores side af Øresund. Her øst for Helsingborg i Skåne finder du nemlig et dramatisk klippelandskab med bøgeskove og dybe kløfter med fossende vandløb i bunden.

Det højeste punkt, Kopparhatten, byder på så enestående en udsigt ud over kløften og landskabet, at det også bliver omtalt som Skånes Grand Canyon.

Söderåsen er da også et populært udflugtsmål for danskere, der holder af at vandre i den spektakulære natur, flere steder med en storladen udsigt over kløfter og det skånske landskab uden for parken.

Dalby Söderskog nationalpark
Skov iklædt efterårsblade- og farver som solen stråler igennem

Dalby Söderskog

En anden nationalpark ganske tæt på Danmark er Dalby Söderskog, tæt ved Lund i Skåne.

Selvom parken bestemt ikke er stor, kan du her opleve en uberørt løvskov, der tager sig vidunderligt ud på alle tider af året.

Nyd fx skoven i foråret, når alting blomstrer, og bøgen springer ud. Gå en tur her om sommeren, når roen sænker sig, og de grønne blade giver skygge for solen. Eller oplev løvskoven i al sin farverige pragt, når efteråret forandrer alting, inden vinteren tager over.

Stenshuvud nationalpark
En mand og en kvinde sidder på en klippe og kigger ud over hav og grøn skov

Stenshuvud

I Österlen på Skånes østkyst ligger Stenshuvud, der er Sveriges sydligste nationalpark med dramatisk udsigt over havet, en strand i verdensklasse og lækre æbleplantager.

Naturen her er afvekslende med klippekyster, sandstrande, bøgeskove og græsarealer, hvor kvæg er med til at holde bevoksningen nede.

Parken strækker sig langs kysten og ud i havet, og her er der muligheder for gode vandreture på de godt afmærkede stier og en tur i bølgerne, når vejret tillader det.

Stranden her kaldes Sveriges mest eksotiske og tiltrækker mange gæster om sommeren. Vær dog opmærksom, når du bader, for strømmen bliver stærk, når du kommer et stykke ud.

Hovedattraktionen i parken er, sammen med stranden, udsigtspunktet Norra Stenshuvud, som rejser sig 96 meter over havet. Det er bare en af tre toppe tæt på hinanden, som hver har sin særlige udsigt.

Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark i Småland byder på vildmark, vand og masser af stilhed. Parken er en del af et stort naturområde, der blandt andet består af søer i massevis, mere end 700 km kystlinje og intet mindre end 1000 øer, der tilsammen danner en skærgård midt inde i landet.

I Åsnens nationalpark finder du et ekstremt varieret landskab, hvor de enkelte øer er meget forskellige med en stor variation af løv- og nåleskove, søer og moser.

En oplagt måde at opleve Åsnens nationalpark på er fra vandsiden i kano eller kajak, hvor du i roligt tempo kan padle rundt mellem de mange øer. Er du mere til vandring eller til at opleve det hele fra en cykelsadel, så byder Åsnens nationalpark også på gode vandre- og cykelstier. I Åsnens nationalpark finder desuden du et godt udvalg af campingpladser og små gårdboder med lokalproducerede varer.

Store Mosse
To kvinder vandrer over en mose i mildt solskin med skog i baggrunden

Store Mosse

Mellem Gnosjö og Värnamo i den vestlige del af Småland ligger Store Mosse, den største højmose i Sverige syd for Lapland. Her findes intet mindre end 7740 hektar uberørt mose med et mangfoldigt dyre- og planteliv. Her er søer, sumpe og vilde dyr som traner, elge og ørne.

Vil du udforske Store Mosse, skal du følge de tilgængelige vandrestier, der flere steder består af træstier hævet over jorden for at beskytte den sårbare natur. Du kan også tage med på en af de guidede ture i området og komme i dybden med højmosens særlige kendetegn.

1 / 4

Blå Jungfrun

Blå Jungfrun – Den Blå Jomfru – er en isoleret og stærkt kuperet ø i farvandet mellem Öland og Oskarshamn ud for Smålands østkyst. Øen er nærmest som en gråblå granitkupel, der rejser sig 86 meter over havet.

Oprindeligt hed øen Blåkulla, men helt tilbage til 1400-tallet gik der mange historier og myter om den ensomme ø – og som man sagde bragte uheld, hvis man udtalte dens navn. Det var nemlig et sted forbundet med stærk trolddom.

I dag er folk knap så bange for Blå Jungfrun, som mange ynder at besøge på endagsture. I dag er det mest fortryllende ved øen nemlig dens landskab med stier, der flere steder går stejlt opad fra den barske klippekyst. Stierne fører blandt andet til en frodig skov med flere hundrede år gamle, knudrede træer og ind i fascinerende grotter med smalle indgange. På toppen af øen – når du har forceret de stejle stier – venter en imponerende udsigt over Smålands og Ölands kyster.

I sommerhalvåret kan du besøge Blå Jungfrun på dagsture fra Oskarshamn og Byxelkrok eller tage din egen båd og lægge til ved øen. Kommer du i egen båd, er det en god idé at kontakte nationalparkens personale på forhånd.

Norra Kvill
En mand står på en sti og drikker fra en vandflaske dybt inde i en granskov

Norra Kvill

Tæt ved populære Vimmerby ligger Norra Kvill, en ægte smålandsk urskov med træer, der ikke er blevet fældet de sidste 150 år – og hvor nogle af fyrretræerne er hele 350 år gamle. Således består skoven her af væltede træer, mosdækkede kampesten og et landskab, der er myter og historier om trolde og nisser værdige.

Besøger du Norra Kvill, er det oplagt at tage turen op til udsigtspunktet 230 meter over havet, der giver en fabelagtig udsigt over parken og det kuperede smålandske skovlandskab.

Flere aktiviteter i Sydsverige