VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Spiseriet
En glad familie sidder på en udendørsservering på restaurant med en glad servitør i baggrunden

Restauranter i Sydsverige

Den sydsvenske restaurantscene byder på en perlerække af spisesteder, der skiller sig ud på vidt forskellige måder. Her er stjernestunder, velsmag og hippe steder, hvor stemning betyder lige så meget som smagen – og så er nogle madoplevelser helt i skoven.

Generelt spiser du virkelig godt i Sydsverige. Her går gæstfrihed og gode råvarer hånd i hånd med både stolte traditioner og masser af nytænkning. Overalt finder du således skønne restauranter, kroer og gæstgiverier, der både mætter og får smilet frem.

Men selvom niveauet generelt er højt, finder du også her steder, der kan noget ud over det sædvanlige. Det kan være steder, hvor ambitioner og atmosfære bliver belønnet med stjerner og ekstra mange rosende ord. Eller hvor stemningen er så cool, at gæsterne strømmer til for at nyde både mad og de helt særlige rammer.

1 / 3

Gourmetoplevelser i Sydsverige

Sydsveriges udbud af gode råvarer og dygtige kokke afspejler sig tydeligt i de højeste gastronomiske luftlag. I Sydsverige finder du nemlig et fremragende udbud af gourmetrestauranter – steder hvor køkkenet har det der særlige ekstra gear, og hvor anmeldere og guidebøger kappes om at finde de mest rosende ord.

Helt i top – i hvert fald stjernemæssigt – ligger Vollmers i Malmø. Det er med sine to Michelinstjerner en af Skånes perler. Trods de rustikke rammer i et gammelt hus fra 1800-tallet serverer de to brødre Ebbe og Mats Vollmer moderne mad i absolut topklasse. Her fører kombinationen af lokale råvarer, barndomsminder og masser af kreativitet til en totaloplevelse ud over det sædvanlige.

I smålandske Växjö ligger et andet af Sydsveriges gastronomiske flagskibe. PM & Vänner har således siden 2016 haft en stjerne hos Michelin. Her bruger man lokale råvarer, ofte fra restaurantens egen køkkenhave kun 500 meter væk, hvor madfilosofien handler om at servere det bedste fra skoven, søen og engen. Men trods enkeltheden i visionen er retterne sofistikerede og elegante.

Absolut i særklasse er også Postgatan i Kalmar, der er den restaurant i byen, som har fået den højeste vurdering hos restaurantguiden White Guide. Postgatan er en livlig a la carte-restaurant, hvor du helt selv bestemmer, hvad og hvor meget du vil spise. Er du sulten efter en enkelt hovedret, så er det ok - og skal der en perlerække af retter på bordet, så serverer restauranten det. Du vælger helt selv.

Hotell Borgholm
Mand og kvinde sidder i en have ved et drivhus og en tjener i blomstret skjorte overrækker dem en menu

En anden White Guide-favorit er Restaurant Visenten, som ifølge den hvide guide er Blekinges Bedste. Restauranten ligger som en del af Eriksberg Hotell & Safaripark, hvor det vildt, der lever tæt på, spiller en central rolle i stedets retter. Prøv også Eriksbergs anden restaurant, Havsörnen, der er resortets gourmetrestaurant, der ligeledes har høj klasse ifølge White Guide.

Helt jordbunden, men alligevel fremragende og med tårnhøje ambitioner, er Kockeriet i Malmø. Restauranten hører til blandt de mest populære spisesteder i byen, og det er med god grund – for her bliver Skånes råvarer tilsat både stor elegance og noget helt rustikt og hyggeligt.

Öland er med sin særlige natur og unikke landbrugsland også med på den topgastronomiske front. Her er Hotell Borgholm en absolut perle, der har åbent stort set hele året. Her stråler inspirationen fra den tidligere køkkenchef Karin Franssons gastronomi videre i en karakteristisk, urteduftende stil, hvor Ölands natur og hotellets egen urtehave også spiller med.

1 / 3

De uformelle, men hippe spisesteder

Selvom gourmetmad og fine dining kan give madoplevelser i topklasse, har man også ofte brug for mere uformelle madoplevelser – oplevelser, hvor mad, hygge og en særlig stemning spiller perfekt sammen.

Populær er blandt andet Talldungen i udkanten af landsbyen Brösarp, mellem Ystad og Kristianstad. Det er et lille gårdhotel, der laver simpel, fremragende mad, inspireret af Sydeuropa, men lavet med lokale skånske råvarer.

Galleri Tegel i Jönköping er også et skønt sted, hvor god mad bliver serveret underholdende og uformelt i et gammelt maskinhus med fritliggende bindingsværk, træbjælker og malerier. Her bruger man inspiration og råvarer fra hele verden i et koncept, de selv kalder ‘Fun Dining’, hvor gæsterne både bliver forkælet og overrasket undervejs.

Vil du ud på landet, så prøv Spiseriet på Johnssons Gård i Halland syd for Varberg. Ud over at få virkelig lækker og veltillavet mad, finder du også en blomsterbutik, en café og et lokalt bryggeri på gården.

1 / 4

Ligeledes på landet er den hyggelige og rustikke Astensmåla Mat & Vingård i Blekinge. Her kan du på både hyggelig og elegant vis sætte tænderne i smagen af Blekinge, mens vinen i høj grad er italiensk.

På Skrea Backe, lidt uden for Falkenberg, ligger der hele to skønne steder at spise næsten dør om dør. Hos Prostens Pizza får du dampende varme pizzaer serveret på den mest rustikke og hyggelige måde hos tv-kokken Lisa Lemke og hendes mand Marcus Nordgren. Og helt oppe på toppen af bakken er det ligeledes italienske dyder, der hersker – dog tilsat svenske råvarer og hallandsk landstemning. Her finder du nemlig Skrea Matbruk, hvor pasta, lækre saucer og nybagt foccacia frister de mange gæster.

Skal du have havudsigt og god mad tilsat en vidunderlig solnedgang, så er Restaurang Kai i Borgholm på Öland stedet at tage hen. Og vil du helt ud på vandet, så prøv den flydende Restaurant Vass i Karlskrona.

Med naturen til bords – midt i naturen

Den sydsvenske natur byder ikke kun på store oplevelser for folk, der elsker vandring, cykling og andre outdoor-aktiviteter. Naturen smager også fantastisk og udgør en helt særlig ramme for flere store madoplevelser.

Vil du fx spise helt tæt på havet, så er Hörte Brygga på Skånes Sydkyst ikke til at komme uden om. Hörte Brygga er et afslappet sted - og i øvrigt et oplagt stop, hvis du cykler på Sydkustleden - hvor maden trods de rolige rammer er helt i top. Her kan du nyde en god frokost eller en picnickurv ned til vandet, eller du kan bestille bord til aftenmenuen, som bliver serveret hele sommeren. Og som noget helt særligt, så stammer råvarerne fra én enkelt gård, som skifter hen over sommeren.

Stedsans in the Woods
Rustikt træbord i udendørsmiljø hvor der er dækket op til middag og man ser en sø i baggrunden samt bænke med dyreskind at sidde blødt på

Du kan også komme helt ud i skoven ved at besøge Stedsans in The Woods i Halland. Det er drevet af det danske par Mette Helbæk og Flemming Hansen, der tryller med grøntsager, ild og masser af velsmag. Her bor du i telte i skoven, ligesom maden – tilberedt over åben ild – bliver serveret under åben himmel, eller i et telt, hvis vejret driller. Tættere kan du nærmest ikke komme på det grønne, når maden samtidig skal være i top.

Mad lavet over bål kan du også få hos Knystaforsen, ligeledes i Halland. Her byder førnævnte Mette Helbæks søster, Eva, sammen med sin mand Nicolai Tram indenfor i deres eget hjem til en helt unik madoplevelse, hvor ild, ultralokale råvarer og gæstfrihed går hånd i hånd. Og som en særlig detalje, kan det i øvrigt nævnes, at de bor lige på den gamle grænse mellem Sverige og Danmark.

Flere aktiviteter i Sydsverige