VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Tjärö
Luftfoto over skærgårdsø med skov og røde huse i aftensolen

Skønne skærgårde i Sydsverige

Drømmer du om klippeskær, vuggende bølger og småøer i tusindvis, så byder Sydsverige på skønne skærgårde. I både Blekinge og Småland kan du tage på ø-hop, opleve ro og idyl og få en perfekt sydsvensk skærgårdsoplevelse.

At opleve dejlige skærgårde kræver ikke nødvendigvis mange timers rejse. Kun to timers kørsel fra Øresundsbroen begynder Blekinge skærgård, der strækker sig langs hele sydkysten fra Pukavik i vest til Torhamn i øst. Og længere oppe ad østkysten i Småland finder du den vidunderlige Tjust skærgård.

Således kan du i Sydsverige nyde det milde klima, mens du rejser fra ø til ø og lader den unikke skærgårdsro indfinde sig.

1 / 4

Blekinge – skærgårdsparadis tæt på Danmark

Langs hele Blekinges sydkyst ligger skærgårdsøerne som perler på en snor – hver med sin særlige charme, der gør dem alle værd at udforske.

Det er heldigvis let at komme rundt, fx på et ø-hop fra ø til ø – enten i din egen båd eller med de mange små færger, der sejler i rutefart i Blekinge skærgård.

Du kan fx bruge Karlskrona som udgangspunkt og tage Hop-on Hop-off bådene herfra. Eller du kan tage Kustlinjen med Skärgårdstrafikken og stoppe fx ved Karlshamn og andre byer, hvorfra du let kan komme videre ud til de små øer.

Tjärö
Luftfoto over skærgårdsø med skov og røde huse i aftenlyset

Tjärö – Fred og ro helt uden biler

Tjärö kan du få skærgårdsidyl i helt rolige omgivelser. Der kører nemlig ingen biler på øen, så når du ankommer med båd eller færge, skal du transportere bagagen på en kærre. Dermed er det, som om naturen kommer ekstra tæt på, fx i øens naturpark, eller når du tager en badetur fra klipperne – eller når du, hvis vejret tillader det, nyder morgenmaden på molen ved Tjärö Restaurang. Og er du en stor vovehals, så udforsker du Djævleklippen, en dramatisk klippe på Tjärös vestlige side.

Aspö – Perfekt til cykelture

Elsker du at cykle, så er det oplagt at sætte ruten mod Aspö, der ligger en kort sejlads fra Karlskrona. Øens små veje er perfekte at cykle på, hvor de lilla buske langs vejene dufter vidunderligt, når de blomstrer i forsommeren.

Her kan du passende køre forbi Drottningskärs slot fra det 17. århundrede, der med tykke mure, voldgrave, kanoner og en udsigt over vandet er et oplagt sted at gå på opdagelse. Eller du kan besøge gallerier og tage en tur til øens kastel for endnu flere historiske oplevelser.

Stenshamn og Utlängan – Kom tæt på det yderste af skærgården

Længst mod sydøst finder du øerne Stenshamn og Utlängan, der er forbundet af en lille dæmning. Øerne er perfekte at besøge på en endagstur, hvor du kan opleve naturen tæt på. Den lille by Stenshamn er en af de bedst bevarede fiskerlandsbyer i området, og her kan du lære om fortidens fiskerliv i udstillingen i bådhuset på havnen.

Hanö
Skærgårdshavn med anløbsbro og røde huse i baggrunden

Hanö – myteomspundet ø med fyr og drager

Vil du længere ud i havet, så er myternes ø, Hanö, værd at sejle ud til – fx via færgen fra fiskerlejet Nogersund. På Hanö finder du både unikke naturoplevelser og fantastiske historier. Således består Sækkestolen på øens nordlige side af millioner af vandslebne sten, der konstant ændrer position alt efter vejr og vind – ligesom østkysten er dramatisk og med skrænter og grotter. Og inde midt på øen, på det højeste punkt, ligger fyret, der siges engang at have forårsaget en drages død – et fyr, hvor du i øvrigt kan booke en overnatning.

1 / 3

Småland – småøer og skær i tusindvis

I Småland finder du flere forrygende skærgårdsmiljøer.

Størst og mest kendt er Tjust skærgård ved Västervik, hvor over 5000 øer og klippeskær danner rammen om en skærgård fuld af eventyr og oplevelser. Men også længere mod syd venter den herlige Misterhults skærgård, som blandt andet er oplagt at opleve fra en havkajak.

På nogle af de større øer finder du overnatningsmuligheder, cykel- og kajakudlejning og gode restauranter. Dermed har du mange muligheder, når dit besøg i skærgården skal planlægges. Og på de mindre øer kan du virkelig nyde stilheden og den uberørte natur.

Kom let omkring i båd

Det er nemt at komme rundt i Smålands skærgårde. Du kan frit sejle i egen båd – eller en båd, som du lejer – og kan lægge til, hvor du vil, så længe du overholder de gældende regler.

Du kan også hoppe ombord på nogle af de skårgårdsbåde, der sejler ud til de skønne øer som fx Idö og Hasselö og måske endda vidare till Loftahammar och Rågö. Du kan også tage med postbåde og særlige bådtaxier, der giver dig muligheden for at komme vidt omkring i næsten al slags vejr.


1 / 4

Outdooraktiviteter og safari i skærgårdens vildmark

Oplevelserne i Smålands skærgårde er varierede og med tilbud til de fleste. Er du til outdoor-aktiviteter, så er det oplagt at hoppe i en kajak og opleve det hele fra vandsiden – eller du kan vandre på øernes fine stier eller cykle rundt.

Elsker du et adrenalinsus, så finder du også klatreruter i verdensklasse, der både tiltaler begyndere og meget erfarne klatrere. Således lokker klatremulighederne her ofte verdenseliten til, som altid leder efter de allerbedste steder at udfordre sig selv.

Du kan også gøre som mange tilrejsende fra hele Europa gør: Nemlig at smide snøren i vandet og nyde godt af, at du her finder nogle af de bedste steder at fiske i Sverige. Og er du ny med snøren eller bare har brug for inspiration, så er der også gode guidede fisketure, der kan hjælpe dig i gang.

Vil du opleve den helt vilde natur, så tag med på tur til den ydre del af skærgården, som er en ægte vildmark. Herude kan du blandt andet komme med på ørne- og sælsafari og dermed opleve dyrene tæt på i deres eget rige og få en naturoplevelse af de helt store.

Västervik
Luftfoto på mindre bådehavn samt beboelseskompleks

Luksuriøse rammer for det kræsne publikum

Med et væld af hytter, sommerhuse, campingpladser og romantiske bed and breakfasts er der overnatningsmuligheder for alle i Smålands skærgårde. Og skal rammerne være lidt over det sædvanlige, så finder du også det.

Check for eksempel ind på Slottsholmen On Water i Västervik, et hotel og en restaurant, der er ejet af ABBA-legenden Björn Ulvaeus. Her er en del af hotellet flydende på vandet og en række suiter byder på en enestående udsigt over skærgården.

Og skal rammerne være en femstjernet campingplads, så er Västervik Resort et virkelig godt udgangspunkt for et familievenligt skærgårdseventyr.

Flere aktiviteter i Sydsverige