VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Bjärred
Meget lang træbro, i aftenlyset, som går ud i havet og har en overdækket del for enden

Strandoplevelser i Sydsverige

De skønne sydsvenske strande byder på mere end blot sol, sand og vand. Hop fx op på surfbrættet, kom under vandet med snorklen i munden eller spring i vandet fra klipperne. Og nyd restauranter og strandpromenader med is, fika og masser af fristelser.


Når solen skinner, og sommervarmen rammer Sydsverige, så er der ikke noget som en tur til de mange strande – strande, der byder på krystalklart vand, klipper og masser af dejlige oplevelser både i og udenfor vandet.

Og heldigvis er der strandoplevelser for enhver smag i Sydsverige, hvor du kan meget mere end blot nyde solen og dase i sandet. Her kan du få action, undervandsoplevelser og en skøn spadseretur langs promenader, klitter og skærgårdsklipper.

1 / 2

Lær at surfe … og at redde liv

Det er aldrig for sent at lære nyt – heller ikke på de sydsvenske strande, hvor I blandt andet kan lære at surfe, og børnene kan tage et livredderkursus.

Netop surfing finder du perfekte forhold til i Sydsverige. Det gælder, uanset om du vil prøve kræfter med bølgesurfing, windsurfing eller kitesurfing. Og selvom du er nybegynder, finder du gode muligheder for at lære surfing fra bunden. Det kan du fx gøre hos Österlen Surfcenter på Skånes østkyst eller hos Surfers i Varberg i Halland.

Skal børnene være ekstra trygge i vandet – og få masser af selvtillid – så kan de lære livredning hos Nippers i Tylösand lige vest for Halmstad i Halland. I juli og første halvdel af august kan børn fra 3 til 18 år således hver søndag ganske gratis lære de grundlæggende livredningsteknikker. Her træner de på stranden og i vandet i al slags vejr og prøver samtidig kræfter med enkel førstehjælp.

Getterön
Mennesker bader et lavvandet sted ved lave klipper og sandstrand

Frem med snorklen … og følg undervandsruten

Det er ikke kun over vand, at Sydsverige tager sig fantastisk ud. Også under vandoverfladen venter der udsigt og oplevelser, som du kan udforske med en snorkel i munden og en dykkermaske for øjnene.

Flere steder kan du endda følge såkaldte snorkelruter, der er som en vandrerute, bare under vandet. Det kan du fx opleve på Dragsö ud for Karlskrona i Blekinge, hvor snorkelruten fører til 12 forskellige steder og er i alt 1 km lang. Lignende oplevelse får du også på Skåre Snorkelled i Skåne og ved Snorkelleden på Getterön vest for Varberg i Halland. Begge steder finder du langs ruten en række informationstavler under vandet, som fortæller om dyre– og plantelivet her under overfladen.

1 / 3

Ekstra action … med fatbikes og klippespring

Er surfing, snorkelture og almindelige badeture ikke nok, så venter der også andre og mere actionfyldte oplevelser langs de sydsvenske strande.

Vil I fx cykle i det ellers tunge sand, så prøv en fatbike med ekstra brede dæk. Så går det pludselig som en leg. Det kan du blandt andet opleve hos Kitekalle, der i hallandske Halmstad inviterer på fatbike-eventyr med udlejning af de specielle cykler på både time- og dagsbasis.

Er I modige, og vil I virkelig mærke et sus i maven efterfulgt af et forfriskende møde med vandet, så prøv at hoppe i vandet fra klipperne – også selvom det skal understreges, at det sker på eget ansvar. Det kan I fx gøre i skærgårdsbyen Västervik – eller hvis det skal være ekstra dramatisk, så kast jer ud fra fra ‘Dødsklippen’ på Tjärö i Blekinges skærgård, hvor du fra 12 meters højde virkelig kan udfordre din indre vovehals.

1 / 3

Strandpromenader … og skønne steder for mad, snacks og is

Er I mere til slentren, god mad og hygge end til action, så byder de sydsvenske strande også på mere rolige oplevelser. Spadsér fx en tur langs de skønne strandpromenader med badebroer og badeanstalter, og lad jer friste af is, mad og snacks hos iskiosker, caféer og restauranter.

Et oplagt sted at besøge – endda med udsigt til Danmark – er Långa Bryggen i Bjärred lige nord for Malmø. Her går den elegante gamle træbro 500 meter ud i vandet til en badeanstalt med badebroer og gode muligheder for at hoppe i Øresund – eller for at nyde et lækkert måltid i badeanstaltens restaurant.

Er I mere til ferskvand end saltvand, så behøver I ikke engang tage til havet for at opleve en fristende og stemningsfyldt promenade. Således kan I ved Piren i Jönköping promenere langs bredden af Sveriges næststørste sø og fx sætte jer til rette på en af de mange hyggelige spisesteder langs vandet.

1 / 5

Oversete strandperler

I Sydsverige finder du et utal af fantastiske strande, hvor nogle er mere kendte og populære end andre. Herunder finder du forslag til et par af de mindre kendte perler.

 • Yngsjö Saltsjöbad, Skåne: En bred og rå sandstrand på Skånes smukke østkyst, der ligger et par hundrede meter syd for Yngsjö havsbad.
 • Ljungskogen-Ljunghusens strandbad, Skåne: På den sydlige del af Falsberbohalvøen ligger flere flere smukke sandstrande med revler, klitter og bølgebrydere, der skal forhindre sandflugt. Her er tilmed et rigt fugleliv.
 • Hälleviksstrand, Blekinge: Listerlandet er kedt som Blekinges riviera. Her finder du blandt andet Hälleviksstrand med sin skønne hvide sandstrand. Her kan du både bade, nyde duften af røget fisk og lytte til blå toner ved den årlige Hällevik Tradjazz Festival.
 • Vätterstranden, Småland: En flere kilometer lang strand i Jönköping ved Vättern-søen.
 • Vita Sand, Halland: I Åsa i Halland, syd for Kungsbacka ligger en herlig langstrakt sandstrand med fint lyst sand og smukke klitter.
 • Getterön, Halland: På halvøen Getterön findes flere gode badestrande med både sand og klipper – perfekt til både at bade og fiske krabber.
 • Bödabukten, Öland: En to kilometer lang sandstrand på østkysten af det nordlige Öland.
 • Köpingsviks strand, Öland: En knap halvanden kilometer lang strand på Ölands vestkyst, der er perfekt for kitesurfing.

1 / 4

Spis godt ved stranden

Selvom solen skinner, og havet er nært, skal I ikke sulte eller tørste. Langs strandpromenader og tæt ved sand og strand finder I nemlig de skønneste steder til fika, kaffe og et mættende måltid mad tilsat havduft og mågeskrig.

 • Böda Sand, Öland: Vælg mellem a la carte-restaurant, buffet, bageri, pizzaria eller et gadekøkken her tæt på Ölands nordspids.
 • Brittas Strandveranda, Halland: Stemningen kan synes næsten tropisk her hos Britta i Varberg.
 • Badhytten, Skåne: I Skanör finder du her lige ved stranden burgere, linsegryder og andet godt til at stille sulten – hvis I ikke bare vil slappe lidt af med en drink i stedets Sunset Lounge.
 • Havsstruten, Blekinge: Et skønt sted at spise lokalproduceret is i ved Järnavik i Blekinge.
 • Pelles Sjöbod, Blekinge: Ved Stenshamn i Blekinges allermest sydøstlige hjørne er Pelles Sjöbod en oase for skærgårdselskere, der trænger til is, kaffe eller et stykke kage.
 • Restaurant Sjön, Småland: Et stenkast fra strandpromenaden ved Vättern-søen i Jönkjöbing ligger den prisbelønnede Restaurant Sjön, der byder på skøn mad hele dagen.