VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Ormanäs i Skåne, Edible Country

Unikke madoplevelser i Sydsverige

Alt godt fra havet, mad over bål eller hvad med en kulinarisk ferie på to hjul? Gå på opdagelse i naturens spisekammer, lav mad i det fri og følg i hælene på de lokale til unikke madoplevelser i Sydsverige.

Tag med bonden ud i marken og smag en knasende gulerod trukket op fra den sydsvenske muld, eller nyd et måltid og en god snak hos de lokale. Sydsverige er et kulinarisk landskab, hvor grøntsagerne pibler op af jorden i forårsmånederne, mens frugttræer og buske strør farve over marker og haver i sommertiden.

Er du typen, der vil opleve naturen med sved på panden og lave mad over bål? Eller foretrækker du at få maden serveret i godt selskab og anderledes rammer? Så tag turen over Øresund, hvor skovene, byerne, skærgården og vildmarken byder velkommen til unikke madoplevelser i Sydsverige.

Tag på nydelsesvandring i Sydsverige

Vandring behøver ikke være en strabadserende tur med fuld oppakning. Der findes nemlig masser af madoplevelser i Sydsverige i kombination med let vandring. Ved Örserum i Småland disker kokken Jim Alm-Ödeen op med en 5-retters menu på en nydelsesvandring gennem den smålandske idyl, hvor råvarerne samles ind undervejs.

Ved Romeleåsen i Skåne venter et madeventyr på Pernillas Smakvandringer gennem blomsterenge og skove, hvor der serveres skånske tapas til fortællingen om det lokale liv. I Ugglarp i Halland er det bonden selv, der hver fredag formiddag i højsommeren guider dig gennem 20 vilde planter på turen Vilda Växter fra gården gennem markerne og ned til stranden.

Også i Hakestad mellem Varberg og Falkenberg er der madvandring på programmet. Den fire kilometer lange vandring i selskab med guiden Gunnel starter med morgenbuffet og afsluttes med frokost, som I tilbereder i fællesskab i det fri.

Drømmer du om at opleve Ølands dramatiske kyster eller det store Alvar? Så dyk ned i den ølandske kulturhistorie, duft naturen og smag på de ølandske delikatesser på en af tre prisbelønnede madvandringer.

Smag på de sydsvenske byer

De sydsvenske byer samler alt det bedste fra marker, skov og havet i et væld af unikke madoplevelser. Er du til fisk og skaldyr, så tag til Blekinge og kig forbi Wägga Fisk & Delikatessrökeri i Karlshamn, Hennings Rökeri i Hällevik eller Blomlöfs på Saltö og sæt tænderne i røgede godter fra havet.

Du behøver ikke tage på restaurant for at smage på byen. Oplev Malmø på en guidet madvandring til byens markeder og spisesteder. New nordic? Fika? Eller en international madoplevelse? Matkaravan har et tema, der matcher dine smagsløg.

Aktiv ferie med smagsoplevelser i Sydsverige

Oplev naturen med alle sanser og få pulsen op på en aktiv ferie med masser af lokale smagsoplevelser i Sydsverige.

Snør vandreskoene og tag med på et all inclusive vandreeventyr på Skåneleden med Robusta Äventyr. Uanset om du vandrer på egen hånd eller med guide, er der sørget for overnatning og lokale råvarer, som du tilbereder over bål.

Drømmer du om øhop, skal du bare på biosfärglamping i Blekinge og udforske skærgården omkring Hällaryd-øerne i kajak. Med en grillkurv fyldt med det bedste fra Blekinges gårdbutikker og røgerier samt et luksustelt, er der lagt op til hygge under åben himmel, når du padler i land på Tärnö.

Vil du bare være aktiv for en enkel dag? Hop på cyklen i Halland eller Skåne og tag med på en kulinarisk cykeltur. På Smaka på Kattegattleden følger du din kulinariske lokalguide langs kyster, gennem skove og landidyl og får smagsprøver ved vingårde, mejerier og gårdbutikker.

Gør-det-selv madoplevelser i Sydsverige

Kom endnu tættere på råvarerne på et madlavningskursus midt i naturen i Simlångsdalen uden for Halmstad. Her inspirerer kokken Niklas til et eksperimenterende måltid med alt fra mælkebøtteblade og sauteret granskud til friskfanget fisk fra havet, der tilberedes over bål.

I Blekinge tager outdoorguiden Andreas dig med ud at spise med outdoor cooking i skov eller skærgård. Saml appetit på en cykeltur i skoven eller snup en tur i kajakken, inden I i fællesskab tilbereder en 3-retters menu over åben ild. En anden kulinarisk oplevelse finder du på Wallby Säteri ved Skirö i Småland, hvor du deltager i det traditionsrige krebsefiskeri.

Var det noget med vildmarkssafari og grill? Book Grillhyddan i Eriksberg Safaripark, køb vildtburgere, grønt og vildsvinekød fra safariparken, tænd grillen og nyd en outdoor madoplevelse blandt kronvildt, vildsvin og visent.

The Edible Country

Visit Sweden har plantet en række borde rundt omkring i den svenske natur til gavn for lokale og turister på udkig efter særlige madoplevelser i Sydsverige.

Kastebergs Gård ved Ljungby i Småland møder du de lokale – både mennesker og dyr. Tag med bonden i marken og slå dig ned ved et rustikt, smålandsk træbord, mens køerne strejfer omkring. Tilbered selv maden med råvarer fra gårdbutikken, eller få hjælp fra en dygtig kok.

På Hven er der lagt op til gør-det-selv gastronomi omkring bordet ved House of Ven. Saml råvarerne på en guidet tur i marken, nyd en forfriskende drink og tilbered middagen i selskab med dygtige kokke med speciale i Hvens kulinariske trumfkort – fra fisk, fasaner og duer til urter, tang og vilde bær.

Også Stufvenäs Gästgifveri syd for Kalmar har fået et bord. Pluk urter, granskud, brændenælder og svampe fra skovens spisekammer og tilbered maden selv eller sammen med en kok. Skal det være ekstra særligt? Så book en bartender til en smålandsk drikkeoplevelse.

Mød de lokale

Er du på udkig efter de virkelig lokale madoplevelser i Sydsverige? Så nyd de skånske specialiteter i selskab med de lokale med konceptet A Slice of Swedish Hospitality. Vælg mellem forskellige kulinariske genrer og værter over hele Skåne og kom helt tæt på traditionerne og hverdagen til middag hos de lokale.

Læs mere om Sydsverige