VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Nyrups Naturhotell
Overnatningssted iklædt stof midt inde i en grøn bøgeskov

Unikke steder at bo i Sydsverige

Fyrtårne, slotte og måske din helt egen ø? Luksustelt dybt inde i skoven? Eller en tur i fængsel? I Sydsverige finder du en hel perlerække af unikke steder at bo, når rammerne skal være helt ud over det sædvanlige.

Er det ikke nok med et almindeligt godt hotel, en dejlig campingplads eller et hyggeligt bed and breakfast? Skal din overnatning i stedet være helt unik og ganske enestående?

I Sydsverige finder du mange overnatningssteder, som er helt særlige, og som kan løfte din oplevelse til usete højder.

Bo fx på øde øer, i fyrtårne eller på gamle slotte. Find den dejligste luksus langt ude i skoven eller på kanten af skærgården. Eller tag en tur i fængsel...

Slottsholmen
Luftfoto på mindre havn og et boligkompleks til venstre

Flydende hotel

De sydsvenske kyster er et paradis af sandstrande og klippeøer, der giver en nærmest overjordisk ro. Byen Västervik er blandt andet et godt udgangspunkt for fx at udforske Tjust skærgård langs Smålands østkyst. Og her kan du tilmed bo på vandet – endda helt bogstaveligt og tilsat stjernedrys.

Slottsholmen on Water er nemlig et hotel, ejet af ABBA-legenden Björn Ulvaeus, som har en flydende afdeling. Her får du en overdådig udsigt over vandet og de omkringliggende øer – og bor du på den nederste etage, kan du oven i købet fortøje din egen båd lige ved siden af terrassen.

Synvillan
Arkitektonisk bygning på pæle på en klippe set skråt oppefra med sol og blå himmel bagved

Op i højden

Hvis du vil have udsigt til havet, der løfter sig endnu mere – også helt bogstaveligt – så kan du flere steder komme op i højden.

Sådan et sted er SynVillan med udsigt over Mahraviken i Blekinge skærgård. Den spektakulære, arkitekttegnede hytte midt i Eriksberg Safaripark er bygget på tre meter høje stolper og byder herfra på udsigt over vandet og landskabet. Og gennem et vindue i gulvet kan du også se ned på rådyrene, som bliver fodret lige nedenunder.

1 / 2

Lysende tårnudsigter

Langs kysten og på de mange småøer ligger der også en lang række fyrtårne. Og flere af disse er i dag omdannet, så du kan overnatte der. Det kan du fx på øen Nidingen, ca. fem kilometer fra Hallands kyst, hvor du finder Sveriges ældste fyr.

Det samme kan du i Kalmarsund mellem Smålands østkyst og Öland, hvor fyret på den lille ø Garpen er omdannet til bed and breakfast og udflugtsmål.

Og ligeledes på Hanö ud for Blekinge, hvor fyrmesterboligen på øens højeste punkt har udsigt i alle retninger og en fuldt udstyret ferielejlighed.

Din helt egen mini-ø

Hvis fyrtårne og havudsigt ikke er nok, så kan du også vælge at booke din helt egen ø. Godt nok en meget lille ø, men dog din egen ø.

I Örken-søen i det nordlige Småland kan du således hos Ramoa Adventure Village booke et lille lysthus på en kun få kvadratmeter stor ø, ca. tyve minutters kanosejlads ude i søen. Her overnatter du bogstaveligt omgivet af sø og natur. Og da der følger en kano med i opholdet, kan du let udforske søen og omgivelserne fra vandsiden. Derfor er det udelukkende fantasien, der sætter grænser for oplevelser i særklasse.

1 / 5

Luksus helt i skoven

Vil du langt ud i skoven, har du også flere helt specielle muligheder. Du finder nemlig flere luksuriøse alternativer til selv at slå dit telt op i skoven.

Besøg fx Nyrups Naturhotell i Skåne. Her bor du midt i naturen i store, komfortable telte med dejlige senge og fuglesang i ørerne. Og tiden går dejligt langsomt her, hvor du blandt andet selv er med til at lave maden over åben ild, mens du lader roen omfavne dig fuldstændigt.

Endnu mere luksuriøs er skov-oplevelsen hos Stedsans in The Woods i Halland. Her inviterer det danske par Mette Helbæk og Flemming Hansen på overnatning i eksklusive træhytter, naturspa ved søbredden og gourmetmad under stjernerne lavet af hjemmedyrkede råvarer, ofte tilberedt over åben ild.

Teleborgs slott
Gråt stenslot med tre tårn og en have med blomsterbuske og træer

Slotsromantik

Natur natur, skove og havudsigt er tiltrækkende, og det samme er kulturhistorien. Og i Sydsverige kan du booke de skønneste ophold i charmerende og eksklusive rammer, fyldt med historie og romantik.

Vil du fx bo på et rigtigt eventyrslot, der er en Disney-film værdig – og med god mad i de gamle saloner? Så er Teleborgs Slott ud til Trummen-søen i Smålandske Växjö stedet at tage hen. Slottet, der oprindeligt blev bygget som en morgengave fra grev Fredrik Bonde til hans hustru Anna, er i dag et yderst charmerende og romantisk hotel, som flere gange har optrådt i den svenske udgave tv-programmet af Stjernerne på Slottet.

1 / 5

Lige så romantisk og særpræget er Slottsvillan i Huskvarna. Det lille slot fungerede tidligere som bolig til direktørerne for Husqvarna-fabrikken, men er i dag indrettet som det skønneste hotel med 12 unikke værelser. Og er I mange, der følges ad, så kan hele Slotsvillaen bookes på én gang til.

Romantikken spiller også en stor rolle i Allmogebyn ved Tjolöholms Slott nær Kungsbacka i Halland. Her ligger seks maleriske dobbelthuse, opført med idealer fra den svenske nationalromantik. Husene er indrettet i svensk almuestil med kakkelovne, himmelsenge og smukt tømrerarbejde – præcist som i et maleri af den berømte maler Carl Larsson.

Og når du nu er ved Tjolöholms Slott: Hvorfor så ikke booke slottets Grindstuga, et fabelagtigt bindingsværkshus i engelsk hyttestil og indrettet med elegante jugendmøbler.

1 / 3

Hvis du elsker vin, varme bobler og udsigt til naturen, så kan du få det hele i en enestående kombination hos Ästad Vingård i Halland. Vingården, der ud over at være en af Sveriges største, rummer nemlig også et hotel med en vidunderlig spa-afdeling og egen sauna på alle værelser.

Og skal rammerne være trange og fængslende – og alligevel hyggelige? Ja, så kan du jo tage en tur i spjældet – og endda forlade stedet igen, når du selv synes. Kronohäktet i orlogsbyen Karlskrona er nemlig et tidligere militærfængsel, der nu er omdannet til et unikt hotel, hvor du overnatter i de gamle celler.

FAQ

Hvilke aktiviteter kan du lave, mens du er i Sydsverige?

Der er mange aktiviteter, du kan lave, mens du er i Sydsverige. Du kan besøge de mange smukke strande, gå på opdagelse i de hyggelige byer, eller tage på vandretur i de levende skove. Sydsverige byder på noget for enhver smag, og der er samtidig noget for alle aldersgrupper.

Hvordan kan du rejse til Sydsverige fra Danmark?

Øresundsbroen forbinder Danmark og Sverige, og du kan køre over broen med bil eller bus. Der er også flere tog, som kører over broen. En rejse til Sydsverige kan hermed være et godt alternativ til en længere flyvetur, da du hurtigt og nemt kan transportere dig hen til din ønskede destination i den meget idylliske del af Sverige.

Hvilke andre typer overnatningssteder er der i Sydsverige?

Der er også mange klassiske overnatningssteder i Sydsverige. Nogle af de mest populære er ferielejligheder, feriehuse, vandrerhjem og campingpladser. Disse er ofte billigere end klassiske hoteller.