VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Skurugata, Smålandsleden
To voksne og to børn i strikkede trøjer vandrer i kuperet skog

Vandring i Sydsverige

Snør sko og vandrestøvler, for Sydsverige er perfekt at opleve i travetempo. Her er vandreruter langs kyster, i dybe skove og igennem spændende kulturområder.

Vil du for alvor have sjælen med på rejsen, så skal du udforske Sydsverige til fods. I langsomt tempo oplever du landskaberne i detaljer, mens der er tid til ro og dybe samtaler.

Og der er noget for enhver smag og ethvert ambitionsniveau. I det sydsvenske venter nemlig ruter i al slags terræn og af vidt forskellig længde. Således finder du alt fra korte dagsture, som let kan tilbagelægges på et par timer, til lange rute-systemer, hvor du kan vandre i ugevis, hvis du ønsker det.

Så uanset, om du er til kystlandskaber med dramatiske klipper, eller vil opleve roen dybt i skovene, så er Sydsverige stedet at tage på vandretur. Og det gælder også, uanset om du er til behagelig overnatning i et hyggeligt gæstgiveri eller foretrækker en nat i soveposen midt i naturen.

Få overblikket og kom vidt omkring med de regionale ruter

Vil du have overblikket over de mange muligheder for vandring i det sydsvenske, så kig gerne på de store regionale vandreruter. De fører vidt omkring og byder på varierede landskaber og masser af natur- og kulturoplevelser.

1 / 5

Skåneleden

Med sine i alt 1300 kilometer, opdelt i seks underområder, er Skåneleden et paradis for vandrere. Ruten byder på alt fra dramatiske klippekyster til grønne skove og masser af historiske landemærker. Stierne, der er markeret med orange skilte, fører forbi alt fra unikke naturreservater og nationalparker til historiske bykerner fyldt med liv og bevægelse. Mange af stierne er i øvrigt forbundne, så du kan tage på cirkulære vandreture og dermed let komme tilbage til, hvor du begyndte. 

Blekingeleden
Grusvej gennem grøn forårsskov

Blekingeleden

Opdelt i 15 etaper byder Blekingeleden på ca. 265 kilometer vandring fra Sölvesborg i vest til Bröms i øst. Stien, der er forbundet med Skåneleden mod vest, fører gennem varieret natur med skove, klipper, åbent land, søer og kystområder. Ruten fører også forbi flere oldtidsminder, og undervejs er der god adgang til overnatning, vand og toiletter. 

1 / 4

Hallandsleden

Hvis du vil opleve vestkystens indlandslandslaber, så er Hallandsleden oplagt at følge. Fra syd, hvor stien møder Skåneleden, fører den nordpå og møder til sidst Bohusleden. Undervejs er landskabet varieret, hvor du det ene øjeblik vandrer gennem dybe skove, mens du det andet går gennem åbent land med hestefolde og de karakteristiske rødmalede huse. 

1 / 4

Smålandsleden

Med intet mindre end 900 kilometer vandreruter kan du på Smålandsleden komme vidt omkring i de store smålandske skove. Her kommer du dybt ind i naturen, mens gran- og birketræer pludselig bliver afløst af søer, åer og hyggelige landsbyer i Astrid Lindgrens ånd. Du finder i øvrigt hele 60 forskellige steder at starte din vandring. 

Gå ved kyster og klippefyldte skærgårde

Du skal ikke langt væk fra Danmark, før kystlandskaberne er helt anderledes end dem, du er vant til. Det gør vandreture langs de sydsvenske kyster til noget helt særligt. Her kan du opleve alt fra sandstrande til dramatiske klipper og skærgårde, alt imens mågerne skriger og duften af saltvand rammer dine næsebor.

I det nordvestlige Skåne, lige på den anden side af Øresund, finder du vidunderlige kystlandskaber, der adskiller sig fuldstændig fra de danske. Allerede på Kullen, der endda kan ses fra Nordsjælland, er det oplagt at vandre ved klipperne, der går dramatisk ud i havet. Prøv også at besøge Hovs Hallar lidt længere nordpå, hvor Hallandsåsen møder havet, og dramatiske vulkanske klipper giver et indblik i geologiske forandringer, opstået for millioner af år siden.

Prins Bertils stig
To mænd går med to børn på en sti langs med en stenstrand

Langs Hallands langstrakte kystlinje længere nordpå venter vandreoplevelserne også. Tag blandt andet ud på den 18 kilometer lange Prins Bertils Stig, som går fra det 400 år gamle slot i Halmstad og slynger sig langs kysten hele vejen til Möllegård. Undervejs oplever du sandstrande, klipper og strandskove– ja, sågar et gammelt stenbrud.

Svalemålaleden
En kvinde og en mand vandrer langs en strandkant i et skovlandsskab og møder hvide kalve

Mod sydøst i Blekinge viser flere vandreruter skærgården frem på smukkeste vis– endda uden at støvlerne behøves at blive slidt helt ned undervejs.Svalemålaleden er eksempelvis trods sin ubestridte skønhed, kun 6 km lang. Alligevel mener mange, at netop denne rute med sit varierede landskab, mægtige bøgeskove og den idylliske landsby Gyön er blandt de smukkeste i Blekinge.

Billedskøn kystvandring kan du også opleve i Småland, der byder på et stort udvalg af vandreruter langs østkysten. For eksempel byder Ostkustleden på en 160 km rundtur nord for Oskarshamn, hvor skærgård og andre kystlandskaber viser sig frem på dejligste vis.

Vil du helt ud i havet, så byder Öland også på havnære vandreture. Tag fx den korte seks kilometer lange rute ved Homrevet, hvor fyrreskov og blød sandstrand præger denne nordlige del af øens østkyst.

1 / 3

Vandring langs vandløb og smukke søer

Det er dog ikke kun ved kysterne, at vandet spiller en stor rolle for vandreturen. Inde i landet fører ruterne langs åer, elve og ærkesvenske skovsøer. Her oplever du, hvordan træer og klipper spejler sig smukt i vandet, mens myggene summer, og roen breder sig ved et tiltrængt hvil.

Laxaleden i Blekinge fører dig fx 30 km langs Mörrums-åens brusende løb gennem varierede landskaber. Der er masser at lære undervejs, for langs ruten findes der ikke mindre end 100 informationstavler, der gør dig klogere på området. Og har du tålmodighed og evner med en fiskestang, så tag dig også tiden til at fiske laks. For Mörrum byder på laksefiskeri i verdensklasse.

Skal der brus på oplevelsen, så tag på tur i skovene uden for Halmstad i Halland. Her er Simlångsdalen og strømfaldet Danska Fall populære attraktioner, hvor vandfaldet bruser sig 36 meter fra top til bund i flere etager. I området findes flere gode vandreruter, ligesom den 450 km lange Hallandsleden fører her forbi.

1 / 4

Ro i de dybe skove

Sverige er særligt kendt for sine dybe skove. Det gælder også i det sydsvenske, hvor du til fods kan nå vidt omkring i både løv- og nåleskove. I skovene kan du komme langt væk fra hverdagen og opleve naturen i fuldt flor, mens nye oplevelser venter ved hvert eneste skridt. Her er der både plads til fordybelse og nysgerrighed efter, hvad der venter.

De helt store skove finder du især i Småland– også kendt som Sverige sydlige ødemark– hvor et stort antal stier fører dig ud i naturen og ind i den svenske folkesjæl. Skal du vidt omkring, så er blandt andet Smålandsleden oplagt at vandre på.

De sydsvenske skove byder dog også på andet end blot gran og birk. Det milde klima giver også mulighed for andre typer af skove, der er oplagte at udforske til fods. Her venter blandt andet både bøge- og egeskove, der byder på storslåede oplevelser, hvad enten trækronerne er klædt i lysegrønne forårsfarver eller i orange-rød efterårspragt.

Dybe ege- og bøgeskove kan du fx opleve i Skåne langs Skåneleden, hvor du blandt andet kan vandre ved Hovdala-naturområdet syd for Hässleholm– fx ved Finjasjön og Hovdala slottet. Her er det som at få nøglerne til et tusindvis af små særlige oplevelsesrum, mens skovens pragt folder sig ud.

Og i Halland kan du i Åkulla-bøgeskoven finde en hel vifte af gode vandreruter, hvor træerne står smukt og majestætisk, uanset årstid og vejr.

1 / 3

Gå tæt på kulturen og historien

En vandretur i Sydsverige er også en vandring ind i den svenske folkesjæl. Langs vandreruterne venter der et utal af fascinerende kulturoplevelser, der både behager og gør dig klogere.

Klogere kan du blandt andet blive på forfatteren Vilhelm Mobergs berømte bog Udvandrerne, mens du vandrer langs den 110 kilometer lange Utvandrarleden i Småland. Her går du gennem skove og langs marker, forbi hytter og stengærde, mens du besøger de steder, der spiller en rolle i bogen. Dermed oplever du et fantastisk landskab og får samtidig indblik i den spændende historie, der ligger bag romanen.

På Öland kan du også opleve kulturen på tætteste hold på Mörbylångaleden, der er en af Sveriges 12 signaturruter. Den fører dig både ind i landet og langs havet fra fastlandsbroen til øens sydspids. Den 83 kilometer lange rute går gennem unikke natur- og kulturmiljøer, hvor det særlige historiske kulturlandskab optræder på UNESCOs liste over verdensarv.

I det nordlige Småland, tæt ved Vättern-søen kan du også komme tæt på svenske eventyr ved at følge John Bauerleden. John Bauer var en svensk eventyr-illustrator, som hentede inspiration til sine eventyrlige tegninger af trolde, kæmper og prinsesser i det kuperede landskab, som den godt 50 kilometer lange rute fører igennem. Således venter her eventyr om hvert et hjørne.

Oplev sydsvenskernes gæstfrihed– eller bo direkte i naturen

Når dagen er gået, og fødderne er trætte, så finder du heldigvis let den overnatning, der passer bedst til dig.

Er du mest til en god seng og morgenmad ved et rigtigt bord, så finder du nemt dette i det sydsvenske. Langs vandreruterne ligger der nemlig et godt udvalg af vandrerhjem, bed and breakfasts og hoteller, som i alle prisklasser tilbyder overnatning og hvil til de ømme fødder.

Foretrækker du i stedet at vågne i soveposen med fuglesang i ørene fra tidlig morgenstund, så byder Sydsverige også på mange gode steder at slå lejr– ofte helt uden, at du behøver at planlægge det på forhånd. Allemandsretten giver dig nemlig lov til at slå et telt op de fleste steder i naturen, ligesom du finder en lang række dedikerede lejrpladser– nogle steder endda med shelters og gode grillfaciliteter. Vær dog opmærksom på, at der gælder særlige regler for overnatning i naturreservater og nationalparker, så tjek reglerne, inden du tager afsted.

FAQ

Hvordan planlægger du en vandretur i Sydsverige?

Sydsverige byder på mange smukke naturstier, så det kan være svært at vælge. Hvis du er meget i tvivl kan du fx tage stilling til om du vil prøve dig af med nogle stigninger, eller du foretrækker fladere terræn. Du kan samtidig prøve at skitsere din komplette vandreferie, og så undersøge mulighederne ud fra dette billede.

Hvor lang tid skal du sætte af til en vandretur?

Når du skal planlægge en vandretur, er det nødvendigt at tage højde for, hvor lang tid du har til rådighed, og hvor mange kilometer du ønsker at gå. Sydsverige byder på vandreruter i alle størrelser, og derfor vil der også være noget, der passer til dine ønsker.

Hvilket udstyr skal du have med til en vandretur?

Når du har planlagt din rute, skal du pakke fit udstyr. Der er ikke noget særligt, du skal have med, men det er en rigtig god idé at have et par gode vandrestøvler, en regnjakke og en sovepose. Du skal også huske at tage mad og drikke med, så du ikke bliver sulten eller tørstig undervejs.

Hvor meget koster en vandretur i Sydsverige?

Det koster ikke noget at gå en vandretur i Sydsverige. Du skal dog betale for overnatning og mad, hvis du ikke vil campere eller lave mad selv. Der er mange forskellige overnatningsmuligheder langs vandrestierne, så der er stor fleksibilitet til at vælge den løsning, der passer bedst til dit behov og budget.


Flere aktiviteter i Sydsverige