VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Tjärö
Landskab med granskov, øer og søer set fra oven

Blekinge - Skærgård, vildmark og verdensarv

Kun to timer fra København ligger Blekinge, Sydsveriges hemmelige perle. Her finder du et vidunderligt skærgårdsmiljø, verdensarv og masser af kulturliv med musik, kunst og en årtusinder gammel historie.

.Elsker du dybe granskove, klippeøer og et skønt kulturlandskab? Er du samtidig vild med historie, sandstrande og et kulturliv med et væld af aktiviteter? Og vil du nyde en vidunderlig ferie uden at skulle bruge hele eller halve dage på transport? Ja, så er Blekinge det perfekte sted for dig.

Her få timer fra Danmark finder du nemlig Sveriges mindste provins, der trods sin beskedne størrelse har alt det, der gør Sydsverige så skønt at besøge. For Blekinge har det hele, uanset om du er til kultur med historie og massevis af festivaler, til natur med skove og skærgård eller til en aktiv ferie i kajak, kano eller cykelsadlen. Og hvis du samtidig også vil svinge golfkøllen eller fiskestangen, så finder du også rige muligheder for det i Blekinge.

1 / 4

Skærgård med 800 øer

800 øer og tusindvis af klippeskær udgør Blekinges smukke og fascinerende skærgård. Langs hele sydkysten strækker skærgården sig, og du finder både havne med masser af liv og mere øde steder, hvor du kan have klipperne helt for dig selv.

Her kan du virkelig nyde livet - fx i et hyggeligt sommerhus eller på en af de mange campingpladser. Du kan smide snøren i vandet eller selv springe i fra klipperne til en vidunderlig badetur i det klare vand. Du kan besøge de maleriske havne med gallerier, caféer og cykeludlejning, hvis du vil omkring på to hjul. Eller du kan hoppe i en havkajak og udforske det lune og rolige vand fra søsiden.

Det er oven i købet let at komme rundt i Blekinges skærgård. Øhavsskibene sejler rundt til mange af øerne - også til flere af de fjernt beliggende ydre øer - og du kan dermed let planlægge dit eget ø-hop. Og vil du blive klogere undervejs, så tag med på guidede ture til søs og lær mere om historien bag øhavet, som tilmed er udpeget af UNESCO som særligt biosfærereservat med unikke, vilde dyr.

Eventyr under åben himmel

Blekinges natur er enestående, uanset om du udforsker den til fods, på cykel eller måske endda på hesteryg. Takket være nærheden til både hav, skov og tusindvis af søer er friluftslivet en nærmest indarvet del af Blekinges DNA - og som gæst vil du hurtigt mærke hvorfor.

Langs kysten venter øerne, strandene og overraskelser bag hvert et skær, hvor du nemt finder et læfyldt sted at slå teltet op. Men vil du virkelig opleve følelsen af vildmark, så hop i en kano og udforsk det meget store søområde, der forbinder Blekinge med Skåne. Her er der ro til fordybelse og til at slå lejr under stjernerne.

Heldigvis finder du let rundt og finder den perfekte rute - uanset om du er ved havet eller inde i land. Digitale kort og apps er altid lige ved hånden, og afmærkede stier viser nemt vejen - både til eventyr og til gode steder at overnatte og leje det helt rigtige udstyr.

1 / 4

Kulturskatte og verdensarv

I 11.000 år har der boet mennesker i Blekinge, hvor historiens og kulturens vingesus den dag i dag spiller en stor rolle. Blekinge udgør den gamle grænseegn mellem Sverige og Danmark, og det har sat sine spor - blandt andet i Kristianopel, den gamle grænseby på Blekinges østkyst.

Også tegn fra ældste tider kan ses endnu og fortæller om livet dengang for længe siden. Guldfigurerne fra Västra Vång er fx et tegn på handel i hele Europa, og runesten viser stærke, modige mænd til søs. Og under den danske Kong Hans sank krigsskibet Gribshunden, hvor bl.a. galleonsfiguren og dele fra skibet i dag er udstillet på Marinemuseet i Karlskrona.

Og netop havet har altid spillet en stor rolle for Blekinge - især i orlogsstaden Karlskrona, der blev grundlagt som base for den svenske flåde i 1680. Byen er så enestående et eksempel på en gennemdesignet flådeby, at den er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Sweden Rock, Norje
Mand med langt hår, tatoveringer og vest står foroverbøjet på en stor musikscene

Sommerfestivaler og dejlig mad

Det er heldigvis ikke kun århundreder gammel kultur, der er levende i Blekinge. Hver sommer bliver kulturen i den østlige del af Sydsverige ‘live’, når en lang række festivaler byder indenfor til musik i alle stilarter. En verdensberømt festival som Sweden Rock sætter strøm til det hele, mens tonerne bliver blå og skæve ved jazzfestivalen i Hällevik. Festivalerne er tilbage i 2022.

Hoby kulle
Kvinde med solbriller nyder en stund med to børn i solhatte ved et bord ved siden af en glasvæg med flere mennesker derinde

Også madkulturen er i fuld vigør, hvor Blekinges skatkammer af råvarer boomer hver sommer. Her finder du perfekte asparges og prisvindende gedeost uden for Kristianopel, og overalt i regionen står jordbærrene klar ved vejboder og de mange gårdbutikker. Samtidig stiger røgen så hyggeligt fra Blekinges røgerier, hvor de røgede fisk, der i århundreder har været specialiteten heromkring, stadig frister de sultne og de nysgerrige.

Korte fakta om Blekinge

  • De 5 største byer i Blekinge er Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg og Olofström
  • Blekinge har den højeste koncentration af søer i Sverige, med Halen som den største
  • Blekinges kyststrækning er 90 km lang har byder på ca. 1000 øer
  • Mörrumsån er den største å i Blekinge og er verdensberømt for sit fiskevand