VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Neptuni åkrar
To personer cykler på en cykelvej ved havet

Öland – Sydsveriges unikke ø-paradis

Sveriges næststørste ø er en unik perle med sin egen særprægede charme. Med et mildt klima, UNESCO-beskyttet kulturlandskab, bløde sandstrande og 75 naturreservater er naturen lettilgængelig og tilbyder noget for alle. Og tilsat lokale madoplevelser, familieaktiviteter, masser af historie og kulturoplevelser får du her en perfekt feriedestination.

To personer cykler på en smal vej langs med havet i et øde landskab solrig sommerdag


Kun en seks kilometer lang bro adskiller Öland fra det sydsvenske fastland – en ø, der i mere end hundrede år har været den svenske kongefamilies foretrukne sommerresidens.

Men trods nærheden til resten af Sverige er det alligevel som at træde ind i en helt anden verden, når du sætter fødderne på øen. For på den smalle, lange ø finder du et sceneri og en stemning, der adskiller sig fra fastlandet på helt særegen vis.

Her kan du opleve et fladt landskab, perfekt til cykel- og vandreture. Undervejs får du udsigter i bredformat, mens historien og kulturen er nærværende overalt. Her ligger nemlig historiske landsbyer som perler på en snor, mens borgruiner, restauranter og museer byder indenfor til kulturoplevelser i allerbredeste forstand.

1 / 4

Fladt landskab med udsigt og naturoplevelser

Landskabet, naturen og det solrige klima spiller en hovedrolle, når du besøger Öland.

Oplev et særpræget landskab, formet af det grundfjeld af kalksten, der gemmer sig lige under jordoverfladen. Det har skabt grobunden for de særlige, flade sletter, som er hjemsted for et unikt plante- og dyreliv.

Men Öland er også mere end kalkstenssletter. Du finder også løvskove, lange sandstrande, dramatiske kystveje og majestætiske klippeformationer, formet af havets evige bevægelser mod kalkstenene. Det afvekslende landskab ændrer sig markant fra nord til syd og indbyder til oplevelser over hele øen.

Ölandsleden
To kvinder ses bagfra cyklende på en cykelvej ved havet

Og uanset, hvor du vil hen på Öland, er det let at komme rundt – også uden motorkraft. Det flade terræn gør det oplagt at udforske øen til fods eller på cykel, fx på Ölandsleden. Det er en over 400 km lang cykelrute, der via forskellige underruter fører dig fra højdepunkt til højdepunkt på alle dele af øen.

Tag også på guidede ture eller oplev Öland fra hesteryg. Eller hop på brættet og udforsk kysten fra et surf- eller paddle-board.

1 / 4

Verdensarv, kultur og tusinder af års historie

Overalt på Öland er kulturen og årtusinders historie nærværende. Historien skriver næsten sig selv, når du langs landevejene finder bygninger og mindesmærker, som spænder fra slotte og borgruiner til landsbyer på række, vindmøller og fyrtårne.

Besøg fx det 900 år gamle Borgholms Slott, hvor der er oplevelser for hele familien. Dyk ned i jernalderens fortidsminder i Skäftekärr Jernalderlandsby. Eller bliv klogere på øens historie på Ölands Museum ved Himmelsberga og på Sollidens Slott med den smukkeste blomsterpark og masser af oplevelser for hele familien.

Og så er der det helt særlige kulturlandskab på den sydlige del af Öland. Det er så unikt, at det siden år 2000 har været at finde på UNESCOs liste over verdensarv. Det er et landskab, hvis lige ikke findes andre steder i verden, og som vidner om, at der her har boet mennesker i årtusinder.

Læg fx mærke til, hvordan agerjordene ligger tæt på de særlige langstrakte landsbyer, mens græsarealer er længere væk og tættere på havet. Se stendiger, kirker og gamle møller. Og oplev, hvordan de lokale arbejder for at bevare kulturen og gøre det hele til et levende kulturlandskab.

Stenladan gårdbutik
Kvinde sidder på en bænk udenfor en gårdbutik med to halmballer med græskar udenfor

En ø fyldt med smag og lækre råvarer

For elskere af mad og gode råvarer er Öland et vidunderligt sted. Her går madhåndværk og traditioner hånd i hånd med en kærlighed til det nære og lokale.

På Öland skal du fx ikke blive overrasket, når osten er fra gårdmejeriet rundt om hjørnet, melet er fra møllen i den nærliggende landsby og kødet fra en gård et par kilometer væk. Hvis du trænger til en øl eller to er de selvfølgelig også brygget lokalt, mens de særlige kroppkakor, Ölands nationalret, naturligvis er frisklavede af kartofler, dyrket på øen.

Langs vejene finder du vejboder og gårdbutikker, og vil du dykke endnu mere ned i traditionerne, kan du også besøge de mange producenter. Du kan også tage på madvandring eller deltage i den årlige høstfestival, der er Sveriges største.

Så sæt dig også til bords på de mange fremragende caféer og restauranter overalt på øen. Og skal maden have et ekstra gourmet-skud, så kig fx forbi Hotell Borgholm, der med god grund er mødested for Ölands største madentusiaster.

1 / 3

Perfekt til hele familien

Öland er også et paradis for børnefamilier. Med sit flade landskab, skønne strande, rige historie og fremragende campingpladser har Öland nemlig tilbud til alle, uanset alder. Her er så mange steder at udforske og tage på udflugt, for aktiviteterne står i kø for barnlige sjæle i alle aldre.

Dyk fx ned i historien på museer og mesterlige slotte, hvor børnene kan prøve at skyde med bue, gå på stylter og blive klogere imens. Kom tæt på naturen på en guidet fugle- og sælsafari på Ottenby Fågelstation. Mød dyr helt tæt på og oplev masser af sjov i Ölands Dyre- og Forlystelsespark.

FAQ

Hvornår er det bedst at besøge öland?

Naturelskere vil nyde at besøge øen i foråret, hvor der er masser af vilde blomster og grønne områder. Sommermånederne er perfekte til at nyde solen og de lange dage, mens efteråret byder på en roligere atmosfære og masser af muligheder for at nyde de smukke omgivelser.

Hvem kan du tage med til Öland?

Öland er et perfekt rejsemål for familier, par og venner. Uanset om du er til aktiviteter, kultur eller afslapning, kan du finde noget, der passer til dig på øen. Med andre ord er der plads til alle i Ölands fantatiske landskab.

Hvor meget tid skal du bruge på Öland?

Det afhænger af, hvad du ønsker at se og opleve på øen. Öland tilbyder spændende oplevelser året rundt, så et godt råd hvis du vil have tid til at udforske alle de spændende steder, og gå i dybden med de små lokale specialiteter er, at du allerede nu sætter en del tid af.