VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Kåseberga
Sti med røde valmuer på begge sider ned til en lille havn med et hvidt hus og havet som ses i baggrunden

Skåne – tæt på og helt anderledes

Er du til rå natur og storbyeventyr, klippeskrænter og bløde sandstrande? Drømmer du om de klassiske svenske 'kanelbullar' og storladen gourmetmad? Vil du bo i små hytter og på herskabelige slotte? Så er Skåne stedet at tage hen.

Så tæt på Danmark og alligevel på én gang både velkendt og helt anderledes. Sådan er der i Skåne, Sveriges sydligste landsdel.

Her er så meget at opleve. I Skåne finder du nemlig alt fra shopping og byliv i Malmø og Helsingborg til vandreture på Skåneleden og klippeklatring ved Kullen. Du kan spadsere på gågader og vandrestier og komme langt, langt ud i skoven. Du kan glide roligt afsted fra sædet i en kano eller trille ud på cykelruter i verdensklasse.

Samtidig finder du gourmetmad med stjerner og velsmag, vidunderlige spahoteller og nogle af de bedste golfbaner i Europa. Er du mere til det enkle og intime? Så venter yndige hytter, smukke teltpladser og hvide sandstrande på netop dit besøg.

Og alle oplevelser ligger og venter på dig lige på den anden side af Øresund.

Ud i den rå natur

Naturen i Skåne er tæt på og alligevel ganske rå. Her finder du dybe skove, klippekyster og sågar dramatiske kløfter. Og med hele tre nationalparker og flere naturreservater får du naturen på dens egne præmisser – præcis så tæt på, som du selv ønsker det.

Oplev fx den lille, men helt unikke løvskov i Dalby Söderskog nationalpark tæt ved Lund. Eller tag på vandretur i Söderåsens dramatiske landskab kun 40 minutter fra Helsingborg – og føl suget i maven på toppen af Kopparhatten på kanten af den 90 meter dybe slugt.

Hovs Hallar
To personer vandrer langs stenstrand med høje klippeformationer på højre side

Oplev også klippernes magiske møde med kysten – fx ved Hovs Hallar. Eller nyd det overdådige vue over Østersøen i Stenshuvud nationalpark på Skånes østkyst – et storslået landskab, der møder havet ved Sveriges mest eksotiske, hvide sandstrand.

1 / 4

Til lands, til vands … og på to hjul

Der er mange måder at udforske den skånske natur. Alt efter temperament kan din rejse foregå langsomt, glidende eller i fuld fart.

Vil du udforske naturen og landskabet til fods og suge indtrykkene til dig i roligt tempo, så finder du i Skåne perfekt vandreterræn med et stort udvalg af ruter, fx på Skåneleden. Her kan du komme langt omkring, for med sine pt. 1300 kilometer vandrestier med seks underruter er der på Skåneleden eventyr for selv de mest utrættelige vandrere. Således kan du komme gennem vidt forskellige landskabstyper - fx dybe skove og kystlandskaber, eller du kan krydse Skåne på tværs. Og vil du vandre omgivet af søer og vandløb, så prøv også den seneste tilføjelse, der går gennem Vandriget syd for Kristianstad.

Du kan også nyde Skåne fra vandoverfladen, mens du glider af sted i kano og udforsker hundredvis af småøer i søerne Immeln og Ivösjön. Eller du kan opleve kyster og klippeskær, mens du padler afsted i havkajak.

Sydostleden, Brösarp
To cyklister cykler langs en smal asfalteret landevej mellem store marker og havet i forgrunden

Og vil du gerne derudaf og afsted på to hjul, så byder Skåne på cykelruter i absolut verdensklasse. Sydkustleden og Sydostleden fører rundt langs Skånes kyst, og vil du nordpå, så starter Kattegattleden i Helsingborg. På alle ruterne står natur- og kulturoplevelserne i kø, mens overnatningssteder og restauranter i alle prisklasser venter langs hele ruten.

Lokale madoplevelser med udsyn og verdensklasse

Er du sulten efter madoplevelser, så er Skåne en drømmedestination. Uanset om maden skal være enkel og lokalt funderet, eller om du vil smage det store udsyn, så får du her stillet din appetit på velsmag.

Smag på råvarer så gode og lokale, at man næsten ikke kan tro det. Oplev stemningen i både pulserende storbyrestauranter og på hyggelige landlige kroer og gæstgiverier, og spis gourmetmad af højeste klasse.

Prøv også de bedste falafler uden for Mellemøsten, og tag på indkøb efter lækkerier i gårdbutikker og torvehaller. Og nyd dråberne hos de mange dejlige vingårde, der beviser, at Skånes solrige klima faktisk også er godt til vinproduktion.

1 / 3

En verden af håndværk, design og kreative hænder

Elsker du kreativitet, håndværk og spændende design, så er Skåne også stedet at søge hen. Her finder du et knudepunkt i den skandinaviske designscene, hvor arkitektur, mode, håndværk, møbelkunst og tekstildesign mødes i en eksplosion af kreative ideer.

For i Skåne er der plads til alle slags håndværk. Fra det helt rustikke til det topmoderne.

Således finder du fx keramik, stentøj og andet kunsthåndværk i hyggelige og intime butikker. Og er du til det elegante og stramt designede, så er Skåne et mekka for elskere af eksklusivt møbeldesign – rettet mod det allermest kræsne og kvalitetsbevidste publikum.

FAQ

Hvor ligger Skåne?

Skåne er placeret i den sydligste del af Sverige, tæt på grænsen til Danmark. Skåne er en af de mest afvigende og unikke regioner i Sverige. Med sin blanding af kyst, skove, søer og marker, skiller regionen sig ud fra resten af landet.

Hvad er særligt ved Skåne?

Skåne er også kendt for sin spændende historie. Regionen har været befolket i et utal af år og har været under kontrol af både danske og svenske konger. I dag er Skåne en af de mest populære turistdestinationer i Sverige.

Hvad kan du opleve i Skåne?

Skåne har meget at byde på, uanset hvad man er til. Naturelskere kan udforske de mange smukke steder, mens historieinteresserede kan lære om regionens fortid på et af de mange museer. Alt i alt er Skåne altså et paradis for turister.

Hvilke seværdigheder skal du se i Skåne?

Nogle af de mest populære seværdigheder og noget du bare skal opleve i Skåne er Dalby Söderskog nationalpark, fortryllende vandreture langs Skåneleden og selvfølgelig den helt igennem fascinerende storby, Malmö.