VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Småland
Luftfoto over skærgården med blankt vand og rødt hus med et hvidt fyr

Småland - Alt det Sverige, du kan drømme om

Med skove, skærgårde og livlige byer finder du i Småland essensen af Sverige. Her er tusindvis af søer, eventyrlige historier og vidunderlige restauranter, der perfekt stiller din sult efter badeture, eventyr og velsmagende mad.


Ældgamle skove, rød-hvide huse og fantastiske historier. Grønne enge fyldt med blomster, bær og af dejlige dufte. Skærgårde, kyst og søer med glinsende vand. Tusindvis af øer og masser af ro. Charmerende byer med liv, kultur og forrygende restauranter og caféer.

I Småland finder du den rå, uforfalskede og helt igennem vidunderlige udgave af Sverige – fra kysten og helt til højlandet, Vättern-søen i norr og løvskovene i syd. Fra elgparker og mountainbikespor til pulserende byer, fyldt med historie.

Det er en legeplads fyldt med oplevelser - uanset om du er barn, voksen eller lidt af det hele. Her kan du slappe af, vandre, padle, cykle, opleve, snuse og smage på så meget, at du aldrig når det hele.

1 / 6

Eventyrlig natur - fyldt med aktiviteter

Smålands eventyrlige natur lader sig aldrig helt beskrive. Den skal du allerhelst selv opleve. Det kan fx være til fods, fra cykelsadlen eller måske i en kano eller en kajak, mens du langsomt padler afsted i søer, elve eller mellem tusindvis af klippeøer.

I Småland finder du nemlig ægte vildmark med skove, bjerge og moser - og hele fire nationalparker, der alle er vidt forskellige. Her kan du lade dig omgive af naturen og suge det hele ind. Og langs kysten får du oplevelser med sæler, ørne, fiskesnører og rolige solopgange over havet – fx ved skærgårdsbyen Västervik, som byder på outdoor-aktiviteter i international topklasse.

Og skal der mere fart på det hele? Så prøv fx de spændende svævebaner hos Little Rock Lake Zipline med udsigt over Änghultasjön. Eller ræs af sted på mountainbike ned ad bakker og spor og måske endda på pisterne på Isaberg Mountain Resort.

Astrid Lindgrens värld
Pige klædt ud som Pippi sidder på en hest foran et gult hus

Fortællinger til børn i alle aldre

Børnene elsker Småland, og det er med god grund. Småland er nemlig, takket være Astrid Lindgrens evige historier, dejligt velkendt for de fleste børn. Det er historier, I også selv kan opleve, fx i Vimmerby, hvor Lindgren stammer fra. Her kan I nemlig besøge forlystelsesparken Astrids Lindgrens Verden, hvor historierne bliver til virkelighed – eller I kan udforske filmens verden både ved at besøge de idylliske miljøer, som udgør filmlocations som Bulderby og Katholt, ligesom I kan besøge Filmbyn Småland.

Fortælletraditionerne stikker dog dybere end den verdensberømte forfatters historier. I århundreder har man nemlig dyrket mundtlige fortællinger i Småland – en fortælletradition så unik, at den er blevet en del af UNESCOs liste over immateriel kulturarv. Og den kan hele familien blandt andet opleve hos Sagomuseet i Ljungby, hvor danske guider tilmed sørger for, at selv de ikke-svensk-kyndige ører forstår det hele.

1 / 3

Perfekte rammer for familien

Småland har også de perfekte rammer for familieferien. Find skønt beliggende campingpladser, badesøer i tusindvis og masser af familievenlige aktiviteter, blandt andet på museer og i natur-og oplevelsesparker. Mød blandt andet skovens konger i de smålandske elgparker eller tag til det vilde vesten i temaparken High Chaparral.

Og er I sliksultne? Så er der ingen vej uden om at rulle jeres egne polkagrise, de helt unikke bolcher fra den rød-hvide by Gränna ved Vättern-søen. Besøg et af de mange bolchekogerier i byen, og se, hvordan de dygtige slikmagere forvandler den varme bolchemasse til lækre polkagrise.

IKEA Museum
Blå husformation med gamle møbler i et indendørs museumsmiljø

Møbler, glas og verdenskendt design

Smålandsk design og håndværk er kendt i hele verden. Bare tænk på IKEA, det verdensomspændende design- og erhvervseventyr, der netop startede i Smålandske Älmhult - et eventyr du kan blive klogere på hos IKEA Museum i byen.

Norrgavel, Lammhult
Lyshåret kvinde står bagved en brun sofa med puder. forskellige brune nuancer og mønstre

Men smålandsk møbeldesign er mere end blot IKEA. Med udgangspunkt i træ fra de store skove har man her en stolt tradition for møbler med elegance, finessé og nordisk enkelthed. Den tradition kan du blandt andet søge ind i hos Möbelriket, et område med massevis af møbelproducenter, hvor der summer af aktivitet. Her kan du opleve, hvordan fortidens designarv og håndværkstraditioner har sat sit tydelige præg på samfundet.

Glasriket
Mand hælder en glohed glasmasse ud på et stålbord fra en stang foran en glasovn

Og så er der glas - det skrøbelige, vidunderlige materiale, der er endnu en designsucces fra Småland. Mellem Kalmar og Växjö finder du Glasriket, en samling af landsbyer med masser af glaspusterier, som siden 1742 har været omdrejningspunkt for en glasindustri, der er anerkendt i store dele af verden. Det er i dag et populært besøgsmål med møller og atelier-hytter, smukt indrammet af Smålands natur. Prøv selv kræfter med glaspustning og oplev glasfremstillingens fascinerende verden – helt fra den varme ovn til butikker, der sælger glas i alle former og farver.

Kalmar Slott
Slot med spir og tårn og to personer i kajak på havet foran slottet

Byer med historie, sjæl og oplevelser

Lige så fascinerende naturen i Småland er, lige så dragende er de tre større byer i regionen.

Kalmar er den historiske by ved havet med et rigt kulturliv og museer, cafeer og restauranter. Her nyder du nærheden til havet og spadserer i de smukke brostensgader og forbi Kalmar Slott med både permanente og skiftende udstillinger - og som om sommeren bliver et sandt paradis for børn.

Jönköping ved Vättern-søen sydspids er en smukt beliggende by, med hyggelige gader, skønne restauranter og muligheden for mange spændende udflugter og rundvisninger. Her rammer naturen med sø, skov og sågar et bjerg byen ind, og du kan shoppe hos både internationale butikskæder og i små, helt lokale forretninger.

Og i Växjö kan du opleve det fantastiske møde mellem byens puls og naturens skønhed i den lille verdensby, der tilmed byder på mad i verdensklasse - blandt andet på gastrohotellet PM och Vännar, der er en af Sverige bedste mad-destinationer.

Mad

Intet besøg uden at smage på det hele. For Smålands madoplevelser spænder fra det helt simple og rustikke til michelinmad i verdensklasse.

Der er fx ingen vej uden om en tur i skoven med kurv og appetit. Nyd godt af blåbær, tyttebær, kantareller og alle de andre skatte, der vokser i stor stil overalt i Småland – lækkerier, som er lige til at plukke.

Og så er der alle caféerne, restauranterne og de fantastiske egnsretter. Smag på nationalretten isterband, en smålands udgave af medisterpølse - ligesom tyttebærsyltetøj eller ostekage heller ikke er noget, du må misse.

1 / 3