VISIT SOUTH SWEDEN

Den officielle guide til aktiviteter og oplevelser i Sydsverige

Kullaberg
Luftfoto over klipper og en rød og gul havkajak

Padleoplevelser i verdensklasse

At opleve Sydsverige fra vandsiden er populært. Landskaberne folder sig perfekt ud, når du glider roligt langs søbredden i en kano.

Sydsverige er rig på muligheder for dig, der elsker at padle og ro. Den varierede natur med åer, søer og kystlandskaber gør det oplagt at udforske landet fra vandsiden. For mens du langsomt bevæger dig frem, kan du nyde roen, naturen og samværet med dine kære på en aktiv måde.

Og der er noget for enhver smag og sværhedsgrad. Du kan fx tage med familien på den traditionsrige kanotur på søer og åer. Du kan udforske skærgårde og kyster i havkajak. Eller du kan forsøge at holde balancen og komme frem på et af de populære stand up paddle-boards.

Få hjælp til at komme i gang

Har du aldrig prøvet at sejle i kano eller kajak før, så er der ingen grund til at være nervøs. Overalt i det sydsvenske – gerne hvor du lejer dit udstyr – kan du få introduktion og undervisning af dygtige instruktører. Dermed kan selv nybegyndere trygt begive sig ud på vandet og udforske åer, søer og kyster.

Tjust arkipelag
Luftfoto over skærgård med et sparsomt antal øer og seks kajakker som glider frem over vandet

Skærgårdssejlads og havkajak

De sydsvenske klippekyster og skærgårde er vidunderlige at udforske med en padle eller pagaj i hånden. De mange skær, småøer og vige gemmer på overraskelser rundt om hvert et klippefremspring.

Smålands østkyst med tusindvis af øer og klippeskær

Langs den smålandske østkyst rummer skærgården også fantastiske kajakmuligheder.

For eksempel finder du i Tjust-skærgården i Västervik omkring 5000 øer og klippeskær. På flere af øerne, fx Hasselö, finder du restauranter, overnatningsmuligheder og sågar cykeludlejning, som gør det oplagt også at opleve det hele lidt fra landsiden. Her kan du også leje kajakker, hvis du ikke allerede er ankommet hertil i en.

1 / 3

Vestkysten med sandstrande, fjorde og skærgårde

Du behøver ikke rejse langt fra Danmark for at finde kystlandskaber at opleve fra vandoverfladen, fx i en havkajak. Således er vestkysten i både Skåne og Halland varieret med sandstrande, skærgård, klippekyster og masser af pynter, der er spændende at udforske.

Mellem Falkenberg og Halmstad er fx Steningekusten god at opleve fra en havkajak. Vil du lidt i læ for vinden, er det også oplagt at udforske Kungsbackafjorden. Her er mange små øer, og det engelsk-inspirerede Tjolöholm Slott er et godt sted at gå i land for en kulturel oplevelse – og måske endda få en bid mad og en overnatning.

En populær destination helt tæt på Danmark er i øvrigt Kullen, som er oplagt at sejle rundt om i kajak.

Blekinge
To personer i hver sin kajak på blankt vand

UNESCO-beskyttet skærgård i Blekinge

Langs Blekinges sydkyst finder du hundredvis af små rolige vige og øer, der giver perfekte vand at ro og padle i.

I Blekinge skærgård finder du blandt andet Blekinge Arkipelag, der er udpeget som et af UNESCOs i alt 686 særlige biosfæreområder. Dette særlige område kan du fx udforske med udgangspunkt i Järnavik, som er vigtigt knudepunkt i øhavet med gode overnatningsmuligheder og steder at købe ind. Her finder du blandt andet også Paddelkompaniets kano- og kajakudlejning. Du kan få hjælp til at vælge din præcise rute i appen ARK56. Heri finder du forslag til hele 29 forskellige ruter samt praktiske informationer om blandt andet rastepladser, drikkevand og steder at leje kajakker og paddle-boards.

Padle afsted på søer og åer

De sydsvenske søer, åer og elve rummer rige muligheder for kano- og kajakture. Her finder du ture til ethvert ambitionsniveau, uanset om det skal være en tur på et par timer, eller om turen skal være i mange dage.

Skønne skånske søer med småøer i hundredvis

I Skåne er blandt andet søen Immeln populær for kanoture. I søen finder du over 200 små øer, og slår du lejr her med en fiskestang i hånden, kan du også fange aborrer og braser i det rene vand.

I Ivösjön øst for Kristianstad finder du en såkaldt padlesti, som du kan følge i kano. Og har du lyst til en ægte Robinson Crusoe-oplevelse, så kan du ved kanocentret Wetlandi i Axeltorp købe en komplet campingpakke og overnatte på en af søens mange ubeboede øer.

Vil du hellere følge et vandløb, så er enten Helge å eller Rönne å også oplagte at padle på. Stockamöllans Kanotcentral er blandt andet et oplagt udgangspunkt.

Blekinge
Far og søn i stråhatten i kano med skov og sø i baggrunden

Blekinge

I Blekinge finder du – ud over den idylliske Ronnebyån, der bugter sig helt oppe fra Småland til Ronnebyhamn – også andre gode muligheder for kano- og kajakture i det smukke landskab.

Halen-søen, der ligger i Sveriges sydligste vildmark, er fx et godt sted at sejle. Her kan du fx starte en kanotur ved Halen Strand og derfra sejle gennem fem søer, helt over til Immeln i Skåne. Og du behøver ikke nødvendigvis sejle hele vejen tilbage, for lejer du kanoer gennem Halen Kanotcentral, så tilbyder de gerne at transportere kanonerne tilbage igen.

1 / 4

Smålands ø-skærgård, åer og store søer

Småland har en bred vifte af stærke muligheder, når det kommer til oplevelser på vandet.

I den rolige og idylliske ende finder du Ronnebyån, der strækker sig 70 kilometer fra søen Rottnen i nord til Ronneby i Blekinge i syd. Korrö håndværksb er en god startplads til både korte og længere ture. Kanoer og udstyr til at sejle på Ronnebyån kan bookes gennem Paddelkompaniet.

Vil du mere ud i vildmarken, så er Åsnen-søen med Åsnens Nationalpark og Kanoruten Värendsleden det perfekte sted. Åsnen-søen byder blandt andet på en magisk sø-skærgård, og du oplever her et øde landskab med et rigt plante og dyreliv og masser af ro.

I den mere dramatiske ende er padling og kajakroning på Sveriges næststørste sø Vättern en særlig udfordrende oplevelse. Den op til 120 meter dybe sø med en spændende bund gør hver en tur til noget særligt, og bølgerne på den store sø gør det særligt udfordrende at trodse naturens kræfter – fx på en tur rundt om Visingsös nordlige odde.

Fylleån
Tre personer på SUP på en å om efteråret i modlys

Hallandske åer fører til fisk, søer og shelters

Hjörnered-søerne er et godt udflugtsmål for de padle-glade i Halland. Åen Lagan fører gennem området og frem til de mange søer, som er perfekte både at sejle på og bade i. Søerne har mange små øer, mange med grillpladser og shelters, der gør det oplagt at gå i land for en pause eller måske endda for at overnatte.

Og vil du hellere prøve kræfter med et stand up paddle-board, så er det oplagt at gøre dette fx på Fylleån og Suseån mellem Halmstad og Falkenberg. Åerne her fører fra det indre Halland og ud til havet og er perfekte at padle på i roligt tempo. Her kan du følge strømmen gennem skove og forbi marker, inden du når til havet. Det kan du både gøre på dit eget board eller leje udstyr og måske endda tage på en guidet tur.

Malmö
En person padler kajak omgivet af byliv

Padle-oplevelser i byerne

Selvom den sydsvenske natur giver vidunderlige ro- og padleoplevelser, så er oplevelserne til vands ikke kun forbeholdt de mere øde egne. Du kan også opleve flere sydsvenske byer fra vandsiden.

Vil du fx se historisk arkitektur og UNESCO-beskyttede fæstningsanlæg, så kan du med held sejle rundt om Karlskrona. Flere steder i byen kan du leje kanoer og kajakker, ligesom der også løbende bliver afholdt guidede ture. En særlig oplevelse er i øvrigt at lave yoga på et paddle-board.

Også i Kalmar kan du komme helt tæt på gamle bygninger, hvis du sejler en tur i de historiske kanaler, hvor du endda kan padle og ro hele vejen rundt om Kalmar Slot. Kalmar er også oplagt at opleve fra et stand up paddle-board, hvor du – hvis balancen tillader det – kan komme helt tæt på historiens vingesus.

Vil du for alvor have en storbyoplevelse fra vandsiden, så prøv også at sejle på kanalen i Malmø, hvor du kommer helt tæt på livet i Sydsveriges største by.

Flere aktiviteter i Sydsverige